
ادامه بحران سیاسی در عراق/علاوی از تشکیل کابینه منصرف شد
اخبار بینالملل پایشگر-انصراف نخست وزیر مکلف عراق از تشکیل کابینه جدید این کشور در نتیجه فشارهای خارجی به ویژه از سوی سردمداران تروریست آمریکا و همچنین برخی کارشکنی های سیاسی اتفاق افتاد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی پایشگر، شب گذشته بود که «محمد توفیق علاوی» نخست وزیر مأمور تشکیل کابینه عراق در نامهای خطاب به رئیس جمهور عراق رسماً از تشکیل کابینه جدید عراق انصراف داد. علاوی در این خصوص گفت: «زمانی که مأمور تشکیل کابینه شدم به ملت عراق وعده داده بودم در صورتی که تحت فشارهای سیاسی قرار بگیرم از مأموریت تشکیل کابینه کنار خواهم کشید».
وی تصریح کرد: «گروههایی که غرق در فساد هستند و با طائفهگرایی تجارت میکنند، اولین متضررین این روند سیاسی خواهند بود». علاوی همچنین در سخنانش گفت: «در انجام مذاکرات (برای تشکیل کابینه) برخی گروهها در تلاش برای تحقق منافع تنگنظرانه و محدود خود بودند بدون اینکه اهمیتی برای خون شهدا قائل شوند». وی با اشاره به عدم تشکیل نشست پارلمان برای رأی اعتماد به کابینه وی گفت: «گروههای سیاسی با تهمت و افترازنی و از حدنصاب انداختن نشستهای پارلمان در ایجاد اصلاح جدی نبودند».
از سوی دیگر «برهم صالح» رئیس جمهوری عراق ضمن تشکر از تلاشهای علاوی برای تشکیل دولت با درخواست وی برای انصراف از تشکیل کابینه موافقت و اعلام کرد که رایزنیها برای جایگزین نامزدی بهجای وی را طی ۱۵ روز آغاز خواهد کرد.
رئیس جمهوری عراق در بیانیهای ضمن پذیرش درخواست انصراف علاوی گفت که بهاستناد بند ۷۶ قانون اساسی عراق گفتگوهای خود را با گروههای سیاسی برای انتخاب نخست وزیر جدید از امروز دوشنبه آغاز خواهد کرد. بر اساس قانون اساسی، رئیس جمهور موظف است تا ۱۵ روز آینده نخست وزیر جدید را معرفی کند. بر اساس قانون، رئیس جمهور تا زمان انتخاب نخست وزیر جدید اداره امور کشور را بهعهده میگیرد و یا یکی از معاونان عادل عبدالمهدی نخست وزیر مستعفی را مأمور موقت اداره کشور خواهد کرد.
استعفای «محمد توفیق علاوی» از تشکیل کابینه جدید عراق پس از آن اتفاق افتاد که شمار نمایندگان عراقی در جلسه ویژه رسیدگی به صلاحیت کابینه به حد نصاب نرسید. همین مسأله موجب شد تا «محمد الحلبوسی» رئیس پارلمان عراق، جلسات ویژه بررسی صلاحیت کابینه علاوی را یکی پس از دیگری به تعویق بیندازد و آن را به زمان دیگری موکول کند. به نظر میرسد که انصراف علاوی از تشکیل کابینه عراق در نتیجه سلسله فشارهای خارجی و همچنین برخی کارشکنیهای داخلی و البته علنی صورت گرفته است.
درهمین ارتباط، برخی از منابع از تحت فشار قرار گرفتن «محمد توفیق علاوی» از سوی طرفهای خارجی و به ویژه از سوی سردمداران تروریست ایالات متحده آمریکا خبر دادهاند. «سعد الکعبی» تحلیلگر سیاسی عراق معتقد است که دولت آمریکا با توسل به تهدید و ارعاب به دنبال ابقای نیروهای خود در عراق است و در همین زمینه نیز پیامهای تهدیدآمیزی را برای محمد توفیق علاوی ارسال کرده است.
این تحلیلگر سیاسی عراق با اشاره به تماس تلفنی «مایک پمپئو» وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا با «محمد توفیق علاوی» تأکید کرد: «تماس وزیر خارجه آمریکا با نخستوزیر مأمور تشکیل کابینه، پیش از ارائه برنامه دولت او، سوالات زیادی به همراه دارد». این کارشناس عراقی همچنین گفت: «از آنجایی که علاوی گمان میکرد فاش کردن محتوای گفتگویش با پمپئو ممکن است به پیچیدهتر شدن فضای سیاسی در عراق منجر شود، هیچگاه اشارهای به مباحث رد و بدل شده با وزیر خارجه آمریکا نکرد».
در این میان اما، رایزنیهای مقامات ایالات متحده آمریکا با مسئولان اقلیم کردستان نمیتواند در روند انصراف علاوی از تشکیل کابینه عراق بی تأثیر بوده باشد. علیرغم اینکه سردمداران تروریست آمریکایی بارها اعلام کرده اند که حامی ثبات عراق بوده و خواستار تشکیل هرچه سریعتر دولت جدید هستند، اما در عین حال، متحدان خود در اقلیم کردستان را به ایستادن در برابر دولت علاوی تحریک کردند.
تقریباً ۲ هفته پیش بود که «مسرور بارزانی» نخست وزیر اقلیم کردستان عراق سلسله دیدارهایی را با مقامات مختلف ایالات متحده آمریکا برگزار کرد. «مارک اسپر» وزیر دفاع آمریکا پس از دیدار با «مسرور بارزانی» نخست وزیر اقلیم کردستان عراق تأکید کرد که اربیل از متحدان مهم واشنگتن محسوب میشود. کما اینکه بارزانی با «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا نیز دیدار کرد و در آن دیدار نیز مقام آمریکایی به تعریف و تمجید از اقلیم کردستان پرداخت.
بر همین اساس، پر واضح است که مقامات آمریکایی از تمامی نفوذ خود بر مسئولان اقلیم کردستان برای تحریک آنها به مانع تراشی و سنگ اندازی در مسیر تشکیل کابینه محمد توفیق علاوی بهره برداری کرده اند. هدف اصلی و اساسی آمریکاییها از این اقدام ایجاد خلأ سیاسی و به تبع آن، خلأ قانونی در عراق است. آمریکاییها تلاش میکنند از این رهگذر، برخلاف آنچه که ادعا میکنند، زمینه برای ظهور و بروز تنش و هرج و مرج در عراق را فراهم سازند.
کارشکنیهای داخلی تا جایی پیش رفت که حتی برخی در داخل عراق اقدام به سر دادن شعارهای آمریکایی میکنند و در کمال تعجب خواستار سرنگونی دولتِ تشکیلنشده علاوی شدند. در همین ارتباط، ائتلاف القوی العراقیه از تلاش خود برای سقوط دولت محمد توفیق علاوی خبر داده بود. «فالح العیساوی» سخنگوی این ائتلاف گفته بود که ما خواستار سرنگونی دولت علاوی هستیم!
اما با این حال، به نظر نمیرسد که آمریکاییها و برخی جریانهای سیاسی داخلی در عراق بتوانند هدف خود مبنی بر ایجاد خلأ سیاسی در کشور و به تبع آن ترویج هرج و مرج را محقق سازند. رئیس جمهوری عراق بر اساس قانون اساسی ۲ هفته زمان دارد تا فرد مورد نظر خود برای تشکیل کابینه را معرفی نماید. با توجه به تأکیدات مکرر مرجعیت عالی شیعیان عراق به نظر نمیرسد که معرفی فرد جدید و همچنین روند تشکیل کابینه با طولانی شود.
آنچه که واضح به نظر میرسد آن است که ایالات متحده آمریکا تمام تلاش خود را به کار بسته از شرایط ایجاد شده کنونی در عراق نهایت بهره برداری را بُرده تا از این رهگذر بتواند نوعی خلأ سیاسی و خلأ قانونی را بر عراق حاکم سازد. هدف اصلی و اساسی آمریکاییها از این حربه، تلاش برای ابقای نیروهای نظامی تروریست خود در عراق برای یک مدت زمان طولانیتر، است.