true
پایشگر- با توجه به اینکه نرخ رشد جمعیت ایران به سمت صفر میل میکند و این یک نگرانی بزرگ برای کشور است، مسئولین همواره خانوادهها را به فرزندآوری تشویق نموده اند. اما این تشویقها در حوزه عمل هیچگاه نمود نداشته و به عنوان نمونه نوزادانی که در سال ۱۳۹۷ به دنیا آمده اند، هنوز یارانه ماهانه دریافت نکرده اند.
به گزارش پایشگر، در این سال ها زیاد با این جملات مواجه شده ایم که نرخ رشد جمعیت ایران به سمت صفر در حال میل است و این یک تهدید جدی برای ایران است. همین نگرانی باعث شده است که مسئولین همواره خانواده ها را به فرزندآوری تشویق کنند. این تشویق ها در حوزه عمل نمودی جدی نداشته است و با افزایش هزینه های خانواده ها عملاً خانواده های جوان تر در خوشبینانه ترین حالت تنها به دو فرزند فکر می کنند.
در طی ده سال اخیر آمارها به خوبی نشان می دهند که خانواده ها نسبت به یک دهه پیش کوچکتر شده اند. به طوری که بُعد خانوار از ۳٫۹۵ در سال ۱۳۸۶ به ۳٫۲۸ در سال ۱۳۹۶ رسیده است.
اوضاع هزینه ها برای فرزندآوری در سال ۱۳۹۷ بدتر نیز شده است. اگر از هزینه های سرسام آور بیمارستان ها چشم پوشی کنیم، به رشد چشمگیر قیمت پوشک نوزادان به دلیل نوسانات نرخ دلار و احتکارهای صورت گرفته در ماه های اخیر و همچنین کمبود شیرخشک خواهیم رسید. همچنین اگر از این موارد نیز بگذریم به موضوع پرداخت نشدن یارانه نوزادان متولد شده از ابتدای سال ۱۳۹۷ تاکنون خواهیم رسید. هر چند که یارانه ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان ماهانه اکنون دیگر حتی کفاف خرید یک بسته پوشک برای نوزادان را هم نمی دهد اما همین یارانه هم توسط دولت قطع شده است.
این در حالی است که طبق گفته محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه، عملکرد بودجه نشان می دهد که در شش ماهه نخست سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته منابع دولت ۴۸ درصد رشد داشته است.
اما پرسش این است که مقصر این قطع یارانه نوزادن کدام نهاد است و چرا یارانه نوزدان متولد سال جاری قطع شده است؟
برای پاسخ به پرسش اول باید گفت، در گذشته متولی پرداخت یارانه سازمان هدفمندی یارانه ها بود و یارانه نوزادان نیز پس از گرفتن شناسنامه از ثبت احوال بلافاصله از ماه بعد به حساب سرپرستان خانوارها واریز می شد. با توجه به تبصره ۱۴ قانون بودجه سال ۹۷، از سال جاری پرداخت یارانه نوزادان بر عهده وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی می باشد. بنابراین مقصر پرداخت نشدن یارانه نوزادان در سال جاری این وزارتخانه می باشد.
پاسخ پرسش دوم را نیز می توان در مصاحبه احمد میدری معاون رفاه اجتماعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی جستجو کرد. وی در مصاحبه ای با رادیو اعلام کرد: در بودجه ذکر شده بود که وزارتخانه باید بررسی هایی را انجام دهد و یارانه را به خانواده هایی که جزء گروه های کم درآمد هستند پرداخت کند. از این رو یارانه نوزادان متولد سال جاری تاکنون پرداخت نشده است! ولی قول داده می شود که این یارانه از مهر ماه برقرار شود.
این مصاحبه میدری یعنی این که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تاکنون در حال بررسی صلاحیت نوزادان جهت دریافت یارانه بوده است!
طبق آمار لحظه ای سازمان ثبت احوال کشور از ابتدای سال تاکنون ، حدود ۸۲۶ هزار و ۳۳۵ نوزاد به دنیا آمده است. بنابراین می توان گفت تنها در ماه جاری دولت توانسته است از محل پرداخت نکردن یارانه نوزادان ۳۷٫۶ میلیارد تومان درآمد نصیبش شود. البته برای آن که بخواهیم بدانیم در مجموع چقدر درآمد از محل پرداخت نشدن یارانه نوزادان از ابتدای سال تاکنون نصیب دولت شده است، باید بدانیم که در هر ماه چه تعداد نوزاد به دنیا آمده است که متاسفانه در حال حاضر به دلیل نبود آمار، این موضوع امکان پذیر نیست.
به هر صورت باید در پایان گفت که اگر کشور با خطر نرخ رشد جمعیت صفر رو به رو است، بهتر است مسئولین تشویق به فرزندآوری را در عمل اجرایی کنند و دست از مصاحبه و سخنرانی در این زمینه بردارند. شاید از نظر برخی یارانه ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی ماهانه مبلغی نباشد اما باید گفت همین مبلغ ماهانه برای بسیاری از مردم انگیزه ای برای فرزندآوری است و خود یک سیاست تشویقی است.
false
true
https://paieshgar.ir/?p=15993
false
false