×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true
true

ویژه های خبری

true
false
true
از جذابیت تجاری تا ارتباط با مسائل روز در آثار سیاسی

از جذابیت تجاری تا ارتباط با مسائل روز در آثار سیاسی

اکرم محمدی

یادداشت و تحلیل پایشگر – سالانه هزاران فیلم و سریال در دنیا با موضوعات مختلف تولید می شود.تولید فیلم و سریال به عنوان یک صنعت و سرگرمی ، هم باعث جذب مخاطب شده و هم  باعث می شود تا هدفی را که تولید کنندگان مد نظر دارند ،به مخاطب منتقل شود .

در این میان اما در سال های اخیر ،شاهد توجه بیشتر فیلمسازان به وقایع سیاسی و تاریخی یا افراد سیاسی هستیم.در سال‌های اخیر به دلایل مختلفی چون عوامل هنری، اجتماعی و تجاری چنین آثاری تولید  می‌شود. فیلم ها و سریال هایی چون تاج، اوپنهایمر و چرنوبیل که روایتگر تاریخ هستند. پرداختن به موضوعات سیاسی در آثار سینمایی ،به دلایل مختلفی صورت می گیرد و پیامدهایی دارد.

*ارتباط با مسائل روز:فیلم‌ها و سریال‌هایی مثل اوپنهایمر و چرنوبیل به وقایعی می‌پردازند که همچنان تأثیراتشان در دنیای امروز حس می‌شود. مثل موضوع بمب اتم ویا  چرنوبیل که یادآور بحران‌های محیط‌زیستی و سوءمدیریت دولتی است که هنوز هم در جوامع مختلف موضوع بحث است.

*عمق داستانی و درام : وقایع تاریخی و سیاسی معمولاً از پیچیدگی‌های انسانی برخوردارند که بستر غنی برای خلق درام‌های قوی هستند. این نوع آثار می‌توانند شخصیت‌های پیچیده، تصمیمات دشوار و پیامدهای سنگین را به نمایش بگذارند و مخاطب را درگیر کنند.

*افزایش آگاهی عمومی و  آموزشی :این آثار به نوعی مخاطب را با تاریخ و سیاست آشنا می‌کنند. تماشای فیلم یا سریال درباره یک رویداد واقعی می‌تواند افراد را ترغیب کند تا بیشتر درباره آن تحقیق کنند، و این خود عاملی برای جذب مخاطبان خاص است.

* جذابیت تجاری: فیلم‌های تاریخی و سیاسی معمولاً مورد توجه منتقدان و آکادمی‌های سینمایی قرار می‌گیرند. همچنین، وفاداری به رویدادهای واقعی می‌تواند باعث جلب اعتماد مخاطب شود و جذابیت بیشتری برای فروش ایجاد کند.

*وفاداری به وقایع اصلی: میزان وفاداری فیلمسازان به وقایع واقعی بسته به هدف و رویکرد اثر متفاوت است.برخی آثار، مانند سریال چرنوبیل یا فیلم فهرست شیندلر، تلاش زیادی برای بازسازی دقیق وقایع و فضا دارند. در این موارد، سازندگان از اسناد تاریخی، مصاحبه‌ها و مشاوره با کارشناسان بهره می‌برند.با این حال نباید دراماتیزه شدن را نادیده گرفت.فیلم‌هایی مثل اوپنهایمر گرچه بر اساس واقعیت ساخته شده‌اند، اما گاهی برای جذابیت سینمایی، تغییراتی در جزئیات شخصیت‌ها یا روایت ایجاد می‌کنند. کریستوفر نولان، جنبه‌های خاصی از زندگی اوپنهایمر را برجسته کرد و برخی روابط یا گفت‌وگوها را برای عمق بخشیدن به درام تغییر داد.برخی فیلم‌ها از وقایع تاریخی الهام می‌گیرند، اما آزادی عمل بیشتری در داستان‌پردازی به خود می‌دهند که آرگو می تواند به عنوان یک نمونه شاخص باشد که با وجود ارتباط با تاریخ، برای هیجان بیشتر، دخل و تصرفاتی را در جزئیات به همراه داشت.

بااین اوصاف ، ممکن است در برخی از آثار، شاهد  رویکردی جانبدارانه داشته باشند و روایت یک‌جانبه‌ای از وقایع ارائه دهند. محدودیت زمانی یکی از دلایلی است که باعث  ساده‌سازی یا حذف بخش‌هایی از داستان می شود.

علاقه فیلمسازان به وقایع سیاسی و تاریخی ناشی از جذابیت داستانی، ارتباط با مسائل روز و امکان ایجاد آثار تأثیرگذار است. در عین حال، میزان وفاداری به تاریخ بسته به هدف اثر و سبک روایت متفاوت است  و این تعادل میان واقعیت و درام همواره موضوعی چالش‌برانگیز در سینما بوده  بااین حال نمی توان تاثیر چنین انری را در صنعت سینما نادیده گرفت .باید منتظر ماند و دید که سینماگران کدام داستان و وقایع سیاسی نظرشان را جلب می کند و آن را به نصویر می کشند.

false
true
false
false

true