×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true
true

ویژه های خبری

true
false
true

اخبار بورس پایشگر- رییس اداره عملیات بازار ابزارهای نوین بورس تهران اعلام کرد: افزایش کارایی و توسعه بازار سرمایه از جمله اهداف بنیادی راه اندازی ابزارهای معاملاتی جدید است.

به گزارش پایگاه تحلیلی خبری پایشگر به نقل از ایبِنا، مهدی نظری درباره راه اندازی قراردادهای آتی سبد سهام گفت: امروزه با پیشرفت ­های صورت گرفته در حوزه ­های اقتصاد کلان و بازار سرمایه، افزایش سطح دانش مالی و سرمایه­ گذاری افراد در جامعه و نیز تغییر سلایق افراد، شاهد استقبال گسترده سرمایه­ گذاران از بازار­های ساختار یافته مانند بورس در مقابل بازار­های سنتی هستیم، بطوریکه بررسی وضعیت فعلی بازار سرمایه ایران و نیازسنجی آن در حوزه مدیریت ریسک، لزوم طراحی، توسعه و ایجاد ابزارهای جدید مالی را در پی داشته ­است.

هدف اصلی ابزارهای مالی

این مقام رسمی بورس تهران افزود: در حقیقت هدف اصلی از این کار، افزایش کارایی و توسعه ­یافتگی بازار و پاسخ­گویی به نیاز­های سرمایه­ گذاران، مدیریت نقدینگی و تخصیص بهینه منابع می ­باشد.

نظری تعریف ابزارهای نوین مالی را از مهمترین برنامه­ های راهبردی بورس تهران عنوان کرد و اظهار داشت: یکی از مهمترین برنامه ­های راهبردی بورس تهران که در سال­های اخیر با جدیت پیگیری می­شود، تعریف ابزارهای نوین مالی به ­ویژه در حوزه مشتقات و ابزارهای پوشش ریسک می­ باشد.

وی درباره تاریخچه ایجاد بازار مشتقه در بورس تهران گفت : راه اندازی این بازار به مرداد­ ماه ۱۳۸۹ باز می ­گردد که در آن برای اولین بار، قراردادهای آتی بر روی سهام شرکت­ های بورسی معرفی و راه ­اندازی شد، اما علی ­رغم استقبال اولیه نسبتاً خوب، نتوانست جایگاه مناسبی در میان سرمایه ­گذاران و فعالان بازار سرمایه ایران پیدا کند.

پرطرفدارترین ابزار مشتقه

رییس اداره عملیات بازار ابزارهای نوین توضیح داد: در میان انواع قراردادهای آتی قابل معامله در بورس ­های جهان، قراردادهای آتی شاخص جزو پرطرفدارترین ابزارهای مشتقه به شمار رفته و کارایی بالایی در پوشش ریسک سرمایه ­گذاران دارد، با وجود قدرت این ابزار در مدیریت ریسک پرتفوی، بدلیل عدم قابلیت تحویل فیزیکی آن، امکان معرفی قراردادهای آتی شاخص در بازار وجود ندارد.

بر همین اساس بورس تهران به عنوان بورس پیشتاز در توسعه ابزارهای مشتقه برآن شد تا با معرفی قراردادهای آتی سبد سهام، جایگزین مناسبی برای قراردادهای آتی شاخص طراحی نماید، تا بدین وسیله بازار آتی سهام را از رکود چندساله خارج کند.

بازنگری دستورالعمل ها

نظری به محوریت بورس تهران در مورد بازنگری در مورد دستورالعمل مربوط به قراردادهای آتی اشاره کرد و افزود: به دنبال راه ­اندازی موفق معاملات برخط قراردادهای اختیار معامله در آبان­ ماه ۱۳۹۶ و با تکیه بر تجربیات بدست آمده، از اواسط پاییز ۱۳۹۶، دستورالعمل مربوط به قراردادهای آتی در کارگروه مشتقه (متشکل از سازمان بورس و اوراق بهادار و شرکت­ های بورس اوراق بهادار تهران، مدیریت فناوری بورس تهران و سپرده ­گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه) و با محوریت بورس تهران مورد بازنگری قرار گرفت تا زمینه برای تحول بازار آتی سهام و به ­ویژه انتشار قراردادهای آتی سبد سهام فراهم شود.

ویژگی­ ها و مزایا

رییس اداره عملیات بازار ابزارهای نوین، قرارداد آتی سبد سهام را دارای تمام ویژگی­ ها و مزایای عمومی قراردادهای آتی دانست و گفت: به­ طور کلی، قرارداد آتی سبد سهام نوعی قرارداد آتی با کارکرد آتی شاخص و با قابلیت تحویل فیزیکی سبد سهام در سررسید بوده و تمامی ویژگی­ ها و مزایای عمومی قراردادهای آتی را دارا می­ باشد که عملاً در کنار قراردادهای اختیارمعامله، حلقه کامل ­کننده زنجیره ابزارهای مالی پوشش ریسک موجود در بازار سرمایه ایران خواهد بود.

تحلیل هوشمند

وی به مزایای قرارداد آتی سبد سهام اشاره کرد و افزود: قرارداد آتی سبد سهام سرمایه­ گذاران را قادر می ­سازد تا بدون نیاز به تحلیل تک ­تک شرکت ­های پذیرفته ­شده در بورس تهران، با داشتن تحلیل از شرایط کلان بازار و یا یک صنعت خاص اقدام به شناسایی سود نمایند.

دامنه معاملات

نوسانات شاخص­ های بورسی از سوی فعالان بازار سرمایه و حتی افرادی که آشنایی چندانی با بازار سرمایه و بورس ندارند، قابل درک و فهم بوده و لذا دامنه مخاطبان و سرمایه­ گذاران بالقوه بازار آتی سبد سهام بسیار وسیع­تر از قرارداد آتی تک ­سهم می ­باشد.

هزینه ­های معاملاتی

به علاوه هزینه ­های معاملاتی این بازار (اعم از تک­ سهم و سبد سهام) بسیار کمتر از بازار سهام بوده و معاملات آن معاف از مالیات است. همچنین وجود ابزاری مانند آتی سبد سهام می ­تواند به پیش ­بینی صحیح­ تر جهت حرکت بازار سرمایه و تعدیل تحلیل­ های خوشبینانه یا بدبینانه از اهداف عدد شاخص ­های بورسی منجر شود.

false
true
false
false

true