×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true
true

ویژه های خبری

true
false
true
بقائی: موضوعات دفاعی ایران غیرقابل مذاکره بوده و خارج از دستور کار است

بقائی: موضوعات دفاعی ایران غیرقابل مذاکره بوده و خارج از دستور کار است

اخبار سیاسی پایشگر_سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: موضوعات دفاعی ایران به هیچ عنوان در دستور کار مذاکرات قرار ندارد و درباره آن مذاکره‌ای صورت نخواهد گرفت.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی پایشگر، اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری که پیش از ظهر امروز برگزار شد با اشاره به رایزنی‌های گسترده وزارت خارجه در هفته گذشته، گفت: این وزارتخانه با کشورهای منطقه و بین‌المللی برای ایجاد اجماع در زمینه کمک‌رسانی به غزه و توقف نسل‌کشی در این منطقه گفتگو کرده است. وزیر خارجه همچنین با مقامات منطقه و سازمان همکاری اسلامی دیدارهایی داشته و هدف ما تشکیل یک نشست اضطراری در این سازمان است.

بقائی افزود: آنچه در غزه در حال رخ دادن است، بی‌سابقه بوده و به عنوان یک جنایت جنگی آشکار، با تمامی قواعد بین‌المللی مغایرت دارد.

مذاکرات ایران و اروپا ادامه دارد

سخنگوی وزارت خارجه کشورمان با اشاره به مذاکرات اخیر ایران و اروپا، اعلام کرد: این مذاکرات روز جمعه برگزار شده و احتمالاً سوالاتی در این خصوص مطرح خواهد شد.

اسماعیل بقائی در پاسخ به سوالات خبرنگاران درباره تحولات قفقاز جنوبی، تصریح کرد که موضع ایران در این زمینه تغییر نکرده است.

وی دو موضوع اصلی را در این راستا مطرح کرد: نخست، ضرورت صلح میان ارمنستان و آذربایجان که بر اهمیت امضای توافق صلح تأکید کرد و گفت که طولانی شدن این روند می‌تواند به افزایش تنش‌ها در منطقه منجر شود.

وی همچنین از دو کشور خواست تا این موضوع را به‌طور جدی پیگیری کنند.

بقائی دومین موضوع را مسیرهای ترانزیتی و حمل و نقلی بود که وی بر حمایت ایران از گسترش این مسیرها تأکید کرد و گفت: این طرح‌ها هیچ‌گاه نباید مغایر با حاکمیت سرزمینی کشورها باشد.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین به ورود بازیگران فرامنطقه‌ای به تحولات قفقاز اشاره کرد و گفت: این امر را به نفع امنیت و توسعه منطقه نمی‌داند. این موضوع را با دقت رصد می‌کنیم و با هر دو کشور در ارتباط نزدیک هستیم.

اروپایی‌ها به دلایل مختلف صلاحیت استفاده از سازوکار بازگشت را ندارند

بقائی در مورد مذاکرات و پیشنهاد تمدید قطعنامه ۲۲۳۱، اعلام کرد که گفتگوها بر رفع تحریم‌ها و مسائل هسته‌ای متمرکز بوده و تصریح کرد که طرف‌های اروپایی ممکن است روایت خود را مطرح کرده باشند، اما این لزوماً روایت ایران نیست.

وی تأکید کرد: طرف‌های اروپایی به دلایل مختلف صلاحیت استفاده از سازوکار بازگشت را ندارند.

سخنگوی وزارت خارجه در مورد مکانیسم ماشه گفت: طرف‌ها سعی کرده‌اند از آن به‌عنوان ابزاری برای فشار استفاده کنند، اما ما تأکید کرده‌ایم که طرف‌های اروپایی اساساً صلاحیت استفاده از این ابزار برای بازگرداندن تحریم‌ها را ندارند. در صورت اقدام در این زمینه، با واکنش مقتضی از سوی ایران مواجه خواهند شد. این تهدیدها واکنش‌هایی را در سطح جامعه ما، هم در میان نخبگان و هم در بین عموم، به دنبال داشته است. بنابراین، ما به این بحث‌ها توجه داریم.

رژیم صهیونیستی از هر ابزاری برای ایجاد ناامنی برای ایرانیان فروگذار نمی‌کند

وی در مورد اقدام تروریستی در زاهدان افزود: این یک اقدام تروریستی کاملاً ضد بشری بود که سابقه نیز دارد. اینکه رژیم از گروه‌های ضد ایرانی حمایت می‌کند، تردیدی نیست. هدف این اقدامات ایجاد ناامنی در ایران و مخدوش کردن امنیت شهروندان ماست. این اقدام تروریستی قطعاً محکوم است و نیروهای انتظامی و امنیتی ما عوامل آن را شناسایی کرده‌اند. این اقدامات نشان‌دهنده این است که رژیم از هر ابزاری برای ایجاد ناامنی برای ایرانیان فروگذار نمی‌کند.

وی در مورد اعلام خروج آمریکا از سازمان یونسکو گفت: بنا به ادعای خودشان، به دلیل اتخاذ سیاست‌های تفرقه‌برانگیز و حمایت از فلسطین و مخالفت با اسرائیل از این سازمان خارج شده‌اند. این سومین باری است که آمریکا از یونسکو خارج می‌شود و ادامه روندی است که آمریکا در قبال سازمان‌های بین‌المللی اتخاذ کرده است. اعلام اینکه آمریکا از یونسکو خارج می‌شود به دلیل حمایت از فلسطین، اینگونه اقدامات باعث ترغیب رژیم صهیونیستی به کشتار بیشتر می‌شود. بسیاری از مقامات بین‌المللی به این موضوع اعتراض کرده‌اند. اما اینکه این خروج را به پیامی برای حمایت از جنایات تبدیل کنند، قابل پذیرش نیست و مسئولیت آمریکا را بیشتر می‌کند.

بقائی در مورد انجام مذاکرات ایران و آمریکا گفت: در این زمینه فعلاً برنامه‌ای نداریم و هر زمان که به جمع‌بندی برسیم که منافع ملی تأمین می‌شود، اعلام خواهیم کرد.

بقائی در واکنش به رد شکایت دو یمنی از پایگاه رامشتاین، افزود: این رای قابل خدشه است به دلیل اینکه اصولاً به موجب حقوق بین‌الملل در اختیار گذاشتن سرزمین برای استفاده توسط کشور دیگر علیه ثالث مجاز نیست. در این مورد خاص گزارش‌های وجود داشت که مورد استفاده آمریکا علیه دیگران خصوصاً ایرانی‌ها قرار می‌گیرد لذا این رای از لحاظ حقوقی مخدوش است. کشوری که پایگاه خودش را آگاهانه در اختیار کشور دیگری برای اجرای اقدامات تجاوزکارانه قرار می‌دهد حتماً نمی‌تواند از مسئولیت خود شانه خالی کند و به نوعی هم‌دست کشور متجاوز است.

سخنگوی‌دستگاه دیپلماسی در مورد اظهارات ترامپ مبنی بر ضربات سنگین به ایران و توقف غنی سازی، گفت: من در مورد مباحثی که برای مصارف داخلی خودشان مطرح می‌کنند چیزی نگویم. مسئله غنی سازی ما روشن است ونیازی به تکرار ندارد.

وی در مورد فضا سازی ها مبنی بر ترور مقامات امریکایی توسط ایران، تصریح کرد: این فضا سازی ها از ماه‌ها قبل شروع شد و ما بارها مواضع خود را مطرح کردیم. بهترین عبارت همان هیاهوسازی برای وارونه نشان دادن واقعیت‌ها است.

رژیم از هر ابزاری برای مظلوم نمایی استفاده می‌کند

بقایی گفت: رژیم تکلیفش روشن است و از هر ابزاری برای مظلوم نمایی استفاده می‌کند در حالی که به کشورهای منطقه تجاوز کردند، با استفاده از یک جمله سعی دارند هیاهو به راه بیندازند. شما نمی‌توانید از عبارات سخیف و زشت در خصوص مقامات یک کشور استفاده کنید و بی احترامی کنید و توقع داشته باشد جامعه مدنی ایران سکوت کند. آن مبحث در خصوص صدور فتوا نشانگر خشم جامعه مذهبی ایران نسبت به اظهارات سخیف علیه مقامات ایران است. به جای اینکه چنین مواردی را بزرگ کنند باید به مواضع و اقدامات خود و توهین‌های سخیف به مقامات ایران بنگرند.

کشورهای اروپایی باید نسبت به فجایع رخ داده در فلسطین پاسخگو باشند

وی‌در مورد اظهارات وزیر خارجه فرانسه برای به رسمیت شناختن کشور مستقل فلسطین، گفت: کشورهای اروپایی باید نسبت به فجایع رخ داده در فلسطین پاسخگو باشند. یکی از دلایل نسل‌کشی همین برخوردهای دوگانه در قبال فلسطین است. اینکه قربانی را به جای متجاوز بنشانید صرفاً تشویق کننده طرف متجاوز است. کسانی که در غزه از گرسنگی و بیماری کشته شدند اینها اعضای حماس نیستند و مردم فلسطین هستند. ۶۰ هزار انسان بی‌گناه کشته شدند و غزه تبدیل به مکان غیرقابل سکونت شده است. شما همه مختصات لازم برای ایجاد دولت را از بین می‌برید در عین حال ادعای به رسمیت شناختن دولت فلسطین می‌کنید. برای تشکیل کشور نیاز به سرزمین و مردم دارید و هیچکدام را قائل نیستید. مادامی که اروپایی‌ها یک سویه از رژیم حمایت کنند ما شاهد توفیق در حل این موضوع نخواهیم بود.

تکلیف ادامه برنامه هسته‌ای ایران به شمول غنی سازی، بسیار روشن است

وی در مورد روند غنی سازی در ایران افزود: در مورد غنی سازی موضع ما توسط وزیرخارجه مطرح شد. صورت مسئله ساده است. اگر قرار است ایران عضو معاهده منع اشاعه بماند باید همراه با بهره مندی از حقوق ومزایای متعدد باشد. تکلیف ادامه برنامه هسته‌ای ایران به شمول غنی سازی بسیار روشن است.

یکی از مقامات آژانس به ایران سفر می‌کند

سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به روابط با آژانس گفت: ما کماکان طرف موافقتنامه‌های پادمان هستیم و قرار است شیوه نامه جدید با آژانس تعریف کنیم، با توجه به مصوبه مجلس ببینیم که چگونه می‌توانیم همکاری‌ها را ادامه دهیم و ظرف دو هفته آینده یکی از مقامات آژانس به ایران سفر می‌کند.

بقائی در واکنش به رفتار فرانسوی‌ها در قبال ایران و پرونده‌های موجود بین دو کشور، تصریح کرد: هر مذاکره‌ای دو طرف دارد. مذاکرات ما با طرف‌های اروپایی مشخص است و رفع تحریم‌ها و بحث هسته‌ای است. طرح گاه و بی‌گاه موضوعات غیرمرتبط نشانه سردرگمی طرف‌های اروپایی است. در خصوص امکانات دفاعی ما خیلی بیشتر ملت ایران مصمم به صیانت هستند. برای همه روشن شد آنچه که می‌تواند به ما برای دفاع کمک کند همان توانمندی‌های محصول کوشش دانشمندان خودمان است و به هیچ عنوان در این خصوص قرار نیست صحبتی شود.

برنامه‌ای برای سفر رئیس‌جمهور به افغانستان به ما ابلاغ نشده است

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره سفر پزشکیان به افغانستان، افزود: برنامه‌ای برای سفر رئیس‌جمهور به افغانستان به ما ابلاغ نشده است و آنچه عنوان شد تأکید ایشان بر حسن همجواری و برادری با افغانستان به عنوان کشور مسلمان و دارای علقه‌های تاریخی بود و بیان شد در صورت شکل‌گیری تمهیدات مناسب و متناسب و مقدمات لازم این موضوع قابل بررسی است.

وی در مورد گسترش ارتباطات ایران و عراق و استفاده از کشتی برای زائران اربعین، گفت: این موضوعی است که نیازمند همکاری هردو طرف هست. در بخش حقوقی وزارت خارجه و وزارت کشور به عنوان دو نهاد ذیصلاح در مورد مباحث مرتبط با مرزها پیگیر این موضوع هستند. در مورد لایروبی اروند رو نیز همکاران من در بخش حقوقی وزارت خارجه در این زمینه جدی هستند این موضوع در قالب کمیته‌هایی که مرتبط با موافقتنامه ۱۹۴۵ الجزایر است پیش ببرند.

ایران، رژیم صهیونیستی را به رسمیت نمی‌شناسد

وی‌درمورد ادعاها در خصوص تغییر رویه ایران نسبت به رژیم صهیونیستی، تصریح کرد: سیاست ما اصولی است و ما رژیم را به رسمیت نمی‌شناسیم و رژیم بر اساس اشغال فلسطین بنا شده است. بنا به گزارش‌های صریح سازمان‌های بین‌المللی موجودیت رژیم یک ساختار نژادپرست دارد و در حال ارتکاب نسل کشی آشکار است و موضع ما اصولی است و تغییری صورت نگرفته است.

بقائی در مورد آخرین اقدامات برای برگزاری نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی در خصوص فلسطین، عنوان کرد: هر لحظه که می‌گذرد جان‌های عزیزی از دست می‌رود، به خاطر گرسنگی و همچنین به این دلیل که در صف غذا به رگبار بسته می‌شوند. اقدام برای کمک به مردم فلسطین وظیفه بین‌المللی است. طبق معاهده منع نسل کشی سازمان ملل کشورها وظیفه برای توقف جنایات دارند. ترکیه به عنوان رئیس سازمان همکاری اسلامی تلاش می‌کند این نشست برگزار شود و تماس‌های ما با عربستان در این خصوص ادامه دارد.

سخنگویی وزارت امور خارجه در مورد جلسه میان ایران و چین و روسیه گفت: این جلسه متمرکز بر موضوع هسته‌ای و تهدیدهای مطرح در مورد سازو کار موسوم به ماشه بود.

از هیچ کوششی برای حق تعیین سرنوشت مردم فلسطین فروگذار نکرده‌ایم

وی در مورد مصاحبه وزیر خارجه با فاکس نیوز گفت: صحبت‌های وزیر خارجه بسیار روشن بود. موضوع و سابقه ما کاملاً مشخص است و از هیچ کوششی برای حق تعیین سرنوشت مردم فلسطین فروگذار نکرده‌ایم. ما کشوری هستیم که مدت‌ها قبل طرح روشنی را مطرح کرده‌ایم مبنی بر ضرورت برگزاری یک همه‌پرسی با مشارکت همه ساکنان فلسطین، اعم از مسلمان، یهودی و مسیحی. آنچه در چارچوب مظلوم‌نمایی رژیم صهیونیستی مطرح می‌شود، با این طرح سازگار نیست. ظلم پایدار نمی‌ماند و موجودیتی که بنایش بر اشغال بوده و اصرار دارد بر کشتن انسان‌های بی‌گناه و از بین بردن ساکنان اصلی فلسطین، محتوم به شکست است.

بقائی در مورد پایبندی رژیم صهیونیستی به آتش‌بس و استفاده از دیپلماسی اظهار داشت: دیپلماسی همیشه ابزاری برای صیانت از منافع ملی است و وزارت خارجه ماموریت دارد که هر زمان لازم بداند، بر اساس تصمیمات مراجع ذی‌ربط عمل کند. در خصوص رژیم صهیونیستی نمی‌توان به پایبندی به قول و قرارهایی که می‌گذارد، اطمینان حاصل کرد. در این ۸ دهه، آتش‌بس‌هایی که شده، از سوی رژیم نقض شده است. آنچه برای ما اطمینان‌بخش است، توانمندی دفاعی و نظامی خودمان است که هر متجاوزی را از تکرار تجاوز پشیمان می‌کند.

ترجیح دادیم مذاکرات در استانبول برگزار شود

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در مورد میزبانی و نقش استانبول در مذاکرات میان ایران و اروپا گفت: ما ترجیح دادیم مذاکرات در استانبول برگزار شود.

شرط هر مذاکره‌ای تغییر رفتار نسبت به اصل مذاکره است

وی در مورد اظهارات تخت روانچی برای از سرگیری مذاکرات و اتخاذ تضمین گفت: بزرگ‌ترین تضمین ما قدرت ماست. واقعیت این است که آمریکا علاوه بر اینکه مرتکب جنایت بین‌المللی شد، ضربه شدیدی به اصل دیپلماسی و مذاکره زد. این را نباید دست کم گرفت. بی‌سابقه است که دو کشور در حین مذاکره، یک طرف دیگری را تشویق به تجاوز نظامی کند! لذا هیچ توجیهی برای این حمله نظامی قائل نیستیم. شرط هر مذاکره‌ای تغییر رفتار نسبت به اصل مذاکره است. قرار نیست دیپلماسی ابزاری برای زورگویی و ارعاب طرف مقابل باشد. مادامی که ما اطمینان حاصل کنیم مصالح ما از طریق مذاکره تأمین می‌شود، درنگ نخواهیم کرد.

وی در مورد اقدامات ایران برای پیگیری جنایت‌های رژیم صهیونیستی و آمریکا علیه ایران گفت: اولین مرحله در این راستا، مستندسازی جنایات و تخلفات بین‌المللی است. ما از همان روز اول این کار را آغاز کردیم و بالغ بر ۱۵۰ صفحه سند در سازمان‌های بین‌المللی ثبت کرده‌ایم. همچنین، کمیته‌ای در نهاد ریاست جمهوری تشکیل شده است و ما این موضوع را به طور جدی پیگیری می‌کنیم.

بقائی در مورد کریدور زنگزور اظهار داشت: طرح مطرح‌شده توسط کشورهای ذی‌ربط رد شده است. ورود طرف‌های ثالث و فرامنطقه‌ای که نسبت به نیاتشان تردید جدی وجود دارد، به صلاح منطقه نمی‌دانیم. مسائل منطقه باید توسط کشورهای خود منطقه حل و فصل شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه به موضوع حقابه هیرمند اشاره کرد و گفت: موضوع در حال بررسی است و در گفتگوی اخیر نیز مطرح شد. این موضوع در هر نشست و گفتگویی با طرف‌های افغانستانی مورد بحث قرار می‌گیرد.

وی همچنین درباره آخرین پیگیری‌ها پیرامون میدان نفتی آرش اظهار داشت: بحث میدان آرش در بخش مرزی و حقوقی وزارت خارجه به صورت مستمر با طرف‌های کویتی در حال پیگیری است.

بقائی در پاسخ به سوالی درباره واکنش ایران به تهدید اسنپ بک و درخواست کشورهای اروپایی برای کمیسیون رسیدگی به این موضوع، تصریح کرد: ما در موعد مقرر در مورد هر نوع احتمالی تصمیم‌گیری خواهیم کرد. اگر چنین چیزی واقع شود و تحریم‌های سازمان ملل دوباره بخواهد اعمال شود، واکنش ما انجام خواهد شد. هیچ مبنای حقوقی برای بازگرداندن تحریم‌ها وجود ندارد.

false
true
false
false

true