×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true
true

ویژه های خبری

true
false
true
سه ملاحظه «اروپا» درباره توانمندی موشکی ایران

سه ملاحظه «اروپا» درباره توانمندی موشکی ایران

اخبار سیاسی پایشگر- یک روزنامه سعودی به نقل از منابع اروپایی نوشت که اروپا بارها سه ملاحظه خود درباره توانمندی ایران در حوزه موشک‌های بالستیک را به تهران منتقل کرده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی پایشگر، روزنامه سعودی الشرق الاوسط چاپ لندن امروز سه‌شنبه به نقل از «منابع دیپلماتیک اروپایی» نوشت که «موضع اروپا در قبال سیاست بالستیک ایران، ثابت و همیشگی است و نمی‌توان آن را قبول کرد.

به گفته این روزنامه سعودی، این منابع، سیاست منطقه‌ای ایران را «خطرناک» توصیف کرده‌اند و گفته‌اند، پیامشان به ایران این است که «اگر می‌خواهد با صلح و سازگاری در منطقه زندگی کند، باید برای متوقف کردن عناصر تحریک‌آمیز در برنامه موشکی خود، تمایل و اراده نشان بدهد و در سیاست منطقه‌ای خود تغییرات ایجاد کند مثل سوریه، عراق، یمن و لبنان».

این منابع که مستقیما با مسئله ایران در ارتباطند، گفته‌اند که بارها سه ملاحظه اصلی اروپا را به تهران منتقل کرده‌اند؛ یک، [کاهش] هیجان بالستیک تهران؛ چه از حیث تشدید آزمایش‌ها برای افزایش بُرد چه از حیث دقت و قدرت تخریب؛ دو، تلاش مداوم برای صادرات و توزیع آن در منطقه مثل یمن، سوریه یا لبنان؛ سه، تلاش برای ساخت پایگاه ثابت و زیرساخت برای تولید داخلی آن.

طبق ادعای منابع اروپایی ناشناس که الشرق الاوسط به آنها استناد کرده است، «آنچه ایران [در حوزه موشکی] انجام می‌دهد در کم‌ترین سطح خود، تلاش‌هایی برای افزایش فشار بر پیرامون [ایران] یا تجاوز [تجاوز شرح داده شده] است. ملاحظه دوم درباره «تهدید زیرساخت کشور» در خیلی از کشورهای منطقه است که از طریق تشکیل گروه‌های شبه‌نظامی شیعه و آموزش و تسلیح و حمایت مالی آنان انجام و سبب «نابودی کشور و تضعیف آن از داخل» می‌شود… مثل لبنان، سوریه، یمن و عراق و غزه. ملاحظه سوم هم اصلش این است که هر بار که موجودیت اسرائیل را مورد تهاجم قرار می‌دهد، خودش را به حاشیه می‌برد و به یک طرف طغیان‌گر [قانون‌شکن] تبدیل می‌شود که نمی‌توان با آن تعامل کرد.

این منابع ادعا کردند که به صورت دوره‌ای به تهران انتقال داده می‌شود که پایبندی سه کشور اروپایی [انگلیس، فرانسه و آلمان] و اتحادیه اروپا به گفت‌وگو با ایران و توافق هسته‌ای و تلاش برای دور زدن تحریم‌های آمریکا با دو هدف انجام می‌شود: اول، باقی نگاه داشتن ایران در توافق [هسته‌ای / برجام] و ادامه نظارت بر برنامه هسته‌ای آن و منصرف کردنش از کشیده شدن به اقدامی تحریک‌آمیز است که می‌تواند درهای منطقه را روی [سرنوشت] نامعلوم از جمله مسابقه تسلیحات اتمی باز کند. هدف دوم نیز «فراهم کردن شرایط بازگشت به مذاکرات در هر لحظه‌ای» درباره مسائل اختلافی مورد اشاره است. درباره «موقعیت ایران در منطقه». به گفته این منابع، رسیدن به این نتیجه «نیازمند زمان است اما هدفی بسیار مهم است» و اروپایی‌ها «با شفافیت کامل با آمریکایی‌ها و عرب‌ها و دیگر طرف‌های دخیل کار می‌کنند». گفت‌وگوهایی دوره‌ای بین چهار طرف اروپایی فرانسه، بریتانیا، آلمان و ایتالیا به‌علاوه کمیساریای اروپایی با ایران درباره همه این مسائل انجام می‌شود و طرف اروپایی این مسائل را توضیح می‌دهد.

الشرق الاوسط نوشت: اما آنچه از سخنان این منابع فهمیده می‌شود این است که هیچ پیشرفت ملموسی حاصل نشده هر چند که گفت‌وگوها لزوما گفت‌وگوی بی‌حاصل نیست. به هر حال این منافع «ناامید به نظر نمی‌رسند». آنان می‌دانند که مذاکرات درباره برنامه هسته‌ای در سال 2003 شروع شد و تا سال 2015 به نتیجه نرسید. اروپایی‌ها مسئولیت وضعیت کنونی را بر دوش آمریکا می‌اندازند، نه برای اینکه از توافق خارج شد -که این از نظر آنان تصمیمی غلط بود- بلکه به این دلیل که واشنگتن در رسیدن به توافق «عجول» است. آمریکا طرح پیشنهادی لوران فابیوس وزیر وقت امور خارجه فرانسه را که درباره گنجاندن پرونده موشکی ایران به متن توافق بود، رد کرد اما جان کری این پیشنهاد را رد کرده بود و برای رسیدن به توافق فشار آورد تا اینکه در 14 جولای 2015 توافق در وین امضا شد.

الشرق الاوسط افزود: به جای آن [پیشنهاد]، آمریکا یک بند کاملا پیچیده وارد توافق کرد که به همه اجازه داد، طبق نظر خودشان، آن را تفسیر کنند. [یعنی] همان‌چیزی که اکنون حاصل شده. اما معنایش این است که اروپایی‌ها ایران را رها می‌کنند که هر کاری خواست بکند؟ آنها دارند کمکش می‌کنند که نفتش را صادر کند و عملیات تجاری و اقتصادی‌اش را پی بگیرد.

به گفته این روزنامه سعودی، «در یکی از دیدارهای امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه با حسن روحانی رئیس جمهور ایران، اولی به دومی گفت، شما باید بدانید که شما [ایران] را تهدید برای پیرامون‌ منطقه‌ای و اروپایی‌ و حتی آمریکا می‌بینند. اگر می‌خواهید این تصویر [از خودتان] را تغییر دهید، باید وارد مذاکره شوید تا عناصری که شما را تهدید نشان می‌دهد کاهش یابد یا از بین ببرد». الشرق الاوسط ادامه داد، با گذشت چند سال از توافق، تصویر ایران و عملکردش تغییر نکرده است.

false
true
false
false

true