مذاکرات محرمانه روسای جمهوری ایران و امریکا در نیویورک/ برجام چگونه به نتیجه و شکست رسید؟ لابی عربستان و رژیم صهیونیستی باعث خروج ترامپ از برجام شد
اخبار سیاسی پایشگر: شهراد اثنی عشری-دکتر حسن روحانی رئیس جمهوری کشورمان برای نخستین بار از پشت پرده مذاکرات محرمانه با دولت سابق امریکا در نیویورک پرده برداشت.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی پایشگر، روحانی امروز در همایش ملی بیمه و توسعه که در سالن همایش های بین المللی برج میلاد تهران برگزار شد، پس از حدود چهار سال از مذاکرات تلفنی خود و باراک اوباما رئیس جمهوری سابق دولت امریکا سخن گفت، اظهاراتی که تاکنون در هیچ مراسم و همایشی رسانه ای نشده بود.
رئیسجمهوری که پس از 26 سال اولین مقام بلندپایه اجرایی است که تاکنون در همایش ملی بیمه و توسعه حضور یافته است، با تشریح جزییات مذاکرات با دولت امریکا و 5+1 که منجر به توافق ژنو شد، با تاکید بر اهمیت بیمه و ریسک در کشور افزود: برای مصالح کشور و نظام اگر شرایط مذاکره فراهم شود، از هیچ کوششی دریغ نخواهم کرد.
وی در جمع اهالی بیمه سخنان سیاسی مهمی در باره چگونگی به نتیجه رسیدن برجام ایراد کرد، سخنانی که در چهار سال گذشته نه از طرف ایران و نه امریکا رسانهای نشده بود و هنوز به درستی معلوم نیست به چه دلیل این افشاگری در چنین محفل بیمه ای از طرف رئیس جمهوری بیان شد.
روحانی با خطابه ای زیبا سپس چنین ادامه داد: وقتی دولت یازدهم آغاز بکار کرد، کشور در تحریم پلکانی قرار داشت، به گونهای که براساس تحریمهایی که سازمان ملل هم از آن پشتیبانی میکرد مجاز بودیم که در آن سال یک میلیون بشکه نفت بفروشیم و از این مقدار سالانه ۲۰ درصد کاهش مییافت.
روحانی افزود: نخستین اقدام دولت این بود که توانست ۲۰ درصد کاهش فروش نفت را حذف کند، یعنی در مذاکرات اولیه قرار شد، برای ادامه روند مذاکره، صادرات نفت ایران کاهش پیدا نکند.
رئیسجمهوری ادامه داد: دومین قدم این بود که ما برای حل این مسئله باید مذاکرات در سطح بالاتری انجام شود و در همین راستا برای نخستین بار پس از انقلاب در سال ۹۲ و در آغاز کار دولت یازدهم بین وزیر امور خارجه ایران و امریکا گفتوگو و مذاکره آغاز شد که این کار ممکن است از دید افرادی که در سیاست سررشته زیادی ندارند، اقدام سادهای به شمار رود در حالی که این کار بسیار مهم و بزرگ بود و دلیل آن این بود که ما به مردم قول داده بودیم، ظرف ۱۰۰ روز شاهد نخستین تحول در این زمینه باشند.
وی اظهار داشت: مشاوران و همراهانم در سفر نیویورک مرا قانع کردند که برای پیشرفت مذاکرات بهتر است جواب تلفن رئیسجمهوری امریکا را بدهم و این موضوعی بود که مورد تردید من بود، اما وقتی که همه مشاوران و همراهان به اتفاق این نظر را داشتند، قبول کردم و در آخرین لحظاتی که در نیویورک حضور داشتم، رئیسجمهوری امریکا در هتل محل اقامت با من تماس گرفت و پاسخ تلفن او را دادم و این صحبت کوتاه حدوداً ۲۰ دقیقهای یک لوکوموتیو بسیار قوی برای حرکت قطار مذاکره بود.
رئیسجمهوری افزود: در این گفتوگوی تلفنی چارچوب مذاکرات را مشخص کردیم و رئیسجمهوری امریکا ۳ موضوع را برای مذاکره مطرح کرد و من در آن مکالمه گفتم که راجع به ۳ موضوع آمادگی برای مذاکره نداریم، اما اگر موضوع اول که مذاکره در مسئله هستهای است، به نتیجه برسد و شما آن را درست انجام دهید، موضوع دوم و سوم هم میتواند در دستور کار مذاکره قرار بگیرد.
روحانی گفت: این اقدام باعث شد در کمتر از ۱۰۰ روز به توافق موقت ژنو دست پیدا کنیم که در این توافق به طور موقت تحریمها در بسیاری از زمینهها به طور موقت برداشته شد که از جمله آن این بود که از محل پولهایی که در بانکهای امریکا بلوکه شده بود، ماهانه ۷۰۰ میلیون دلار در اختیار ایران قرار میگرفت.
رئیسجمهوری با بیان اینکه از جمله توافقهای موقت ژنو این بود که حق غنیسازی ایران، به رسمیت شناخته شد، گفت: این مهمترین دستاورد در مذاکرات کمتر از ۱۰۰ روز بود که البته هیچکس حتی کارشناسان دولت هم باور نمیکردند که بتوانیم در مذاکرات از ۶ قدرت بزرگ دنیا این موضوع را بگیریم که ایران در داخل کشور خود حق غنیسازی دارد و این برخلاف آن چیزی بود که در قطعنامههای سازمان ملل متحد عنوان شده بود.
وی افزود: پس از تغییر دولت در امریکا متاسفانه دولت عربستان و رژیم صهیونیستی با لابی و فشار بر ترامپ او را قانع کردند که از برجام خارج شده و تحریم های ایران را افزایش دهند تا ما را به میز مذاکره بکشانند. این لابی به نتیجه رسید و متاسفانه تحریم های ظالمانه یک بار دیگر علیه کشورمان شروع شد.
روحانی با اشاره به اینکه اگر این تحریم ها برداشته شود بلافاصله حاضر به مذاکره با کشورهای 5+1 خواهیم بود، از مردم و گروه های سیاسی خواست با اتحاد و اتخاذ موضع واحد در جهت مقابله با تحریم های امریکا گام بردارند.