true
گزارش میدانی از شنبهِ سینمایی؛ مخاطب ۲۰ میلیونی و مردمی که سینما میروند
اخبار فرهنگی و هنری پایشگر بررسی میدانی خبرنگار ایرنا طی ساعات بعدازظهر و ابتدایی شب گذشته از ۳ پردیس مهم پایتخت نشان میدهد که سینما در دوران تجددی دیگر، با استقبال خوبی مواجه شده بهطوریکه طی روز گذشته که شاید تصور میشد روز خلوتی برای سینماها باشد، استقبال خوبی از فیلمهای روی پرده در این پردیسها به عمل آمد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی پایشگر ، این روزها سینما، با اقبال خوبی از جانب مردم مواجه شده است. تعداد مخاطبان به ۲۰ میلیون نفر رسیده و گیشه در آستانه ۱۲۰۰ میلیاردی شدن یعنی رقم کل گیشه سال گذشته است. خبرهای خوبی هم در راه است مانند اکران «صبحانه با زرافهها» و «هفتاد ۳۰» که هر یک از این فیلمها میتوانند روند استقبال از سالنهای تاریک را با رشدی روزافزون مواجه کنند.
سینماها بهواسطه این حجم استقبال، جانی دوباره گرفتهاند و خبرهای خوبی از آنها مخابره میشود. میدانستیم که حجم شلوغی در روزهای سهشنبه تا جمعه، زیاد است به همین دلیل تصمیم گرفتیم تا در خلوتترین روز سینمایی کشور یعنی شنبه به سینما برویم و یک گزارش میدانی از فضای چند سینمای پایتخت تهیه کنیم.
سینما آزادی؛ برای سینمارو، فرقی میان جمعه و شنبه نیست
نخستین سینمایی که میرویم، آزادی است. پردیس پرخاطره و محبوب سینماروها که همواره یکی از ۵ سینمای پرمخاطب و پرفروش کشور بوده. این پردیس بهواسطه ساختار فرهنگی که دارد، همواره پذیرای مخاطبان بسیاری است که حتی در روز شنبه نیز ترجیح میدهند تا به این محیط آمده و از فضای فرهنگی آن استفاده کنند.
ازدحام مردم حوالی در ورود سالن شهر هنر توجه ما را به خود جلب میکند. حدود ۱۰۰ نفر، منتظر هستند تا درب سالن باز شود. به میان یک جمع ۶ نفره از جوانان حدودا ۲۰ساله میرویم. بلندبلند میخندند و در حال صحبت درباره یکی از کمدیهای روی پرده هستند. از آنها میپرسیم به چه علت نخستین روز هفته را برای سینما رفتن انتخاب کردهاند؟
الان پردیسها در شهرهای بزرگ فراوان شده و همه هم امکانات خوبی دارند. از آن طرف حتی اگر بلیت سینما ۲ برابر شود، ریزش چندانی را در بحث تماشاگر نخواهیم داشت بنابراین طبیعی است که سینماها شلوغتر از زمانهای دیگر باشند
سینا که خود را دانشجوی ترم اول مهندسی شیمی معرفی میکند به ما میگوید: شما اگر عاشق سینما باشی، جمعه و شنبهاش فرقی ندارد. مثلا من پنجشنبه برای فیلم مفتبر به سینما رفتم و الان آمدهام تا برای دومینبار کمدی زودپز را ببینم.
علی به میان حرفهای سینا میدود و میگوید: البته همه روزها به جز سهشنبهها. چون سهشنبهها بعضی از افرادی به سینماها میآیند که چندان با بافت فرهنگی دوستداران و علاقمندان به تماشای فیلم همخوانی ندارند. من آدمهای بسیاری را میشناسم که به همین دلیل عطای فیلم دیدن در سهشنبهها را به لقایش بخشیدهاند.
محسن در ادامه صحبتهای علی میگوید: البته الان دیگر مانند چند سال پیش نیست. مردم بیشتر به سمت فیلم دیدن در سالنها متمایل شدهاند و شنبه و سهشنبه و جمعه ندارد. مثلا شما همین سینما را در نظر بگیرید و ببینید در اولین روز هفته و در همین لحظه که حوالی ساعت ۴ است، چندصدنفر آمدهاند تا فیلم ببینند. طبق تجربه خودم، در سینماهای دیگر هم اوضاع به همین منوال است و طبق اخباری که منتشر شده، استقبال از سینماها در سالهای اخیر خیلی خوب بوده است.
فرهاد که درونگراتر از ۵ نفر دیگر میزند، به اصرار ما در این بحث شرکت میکند و میگوید: در این سالها نمیتوان سینما را با فرمولهای قبلی بسنجیم مثلا بگوییم فلان سینما چون این امکانات را دارد، مردم از آن استقبال میکنند یا چون قیمت بلیت بالاست، مردم به سینما نمیروند و… الان پردیسها در شهرهای بزرگ ما فراوان شده و همه هم امکانات خوبی دارند. از آن طرف هم مطمئن هستم حتی اگر بلیت سینما ۲ برابر شود، ریزش چندانی را در بحث تماشاگر نخواهیم داشت بنابراین طبیعی است که سینماها شلوغتر از زمانهای دیگر باشند و این اتفاق در ششماه دوم سال که دانشجویان به شهرهای محل تحصیل برمیگردند و با دوستانشان به سینما میروند، شکل افزایشیتری به خود میگیرد. چنانکه همین الان هم که میبینیم، از این تعدادی که میخواهند وارد این سالن شوند، بخش عمدهای از آنها را جوانان که احتمالا دانشجو هستند، تشکیل میدهند.
یک نکته جالبی که از مصاحبت با این جوانها متوجه شدیم اینکه این جمع تا چه اندازه از قوه تحلیل خوب و منطقی در آنالیز یک وضعیت برخوردار هستند. اینکه میگوئیم مخاطبان سینما، آگاهتر از هر زمان دیگری هستند و فرآیند استقبال یا عدماستقبال از فیلمها در نتیجه مواجهه این آثار با فرآیند آگاهی مردم جامعه است، گزارهای کاملا درست است که در عصر کنونی، نمود بیشتری یافته و مردم ترجیح میدهند به دلیل شرایطی همچون اقتضای مالی، فیلم خود را از روی آگاهی و شناخت انتخاب کنند و بنابراین عموما به تماشای هر فیلمی نمینشینند.
مگامال؛ ما در هر شرایطی به سینما میرویم
هوا دیگر تاریک شده که به مگامال میرسیم. پردیس مجهزی در غرب تهران که جزو پرمخاطبترین سینماهای کشور است. طبقه آخر این پردیس، حجم بیشتری از مردم را بهنسبت طبقات دیگر در خود جای داده است. همین که رو به شب میرود، حجم حضور خانوادهها در سینما بیشتر هم میشود. این صحبت را یکی از کارکنان سینما نیز تائید میکند. او به ما میگوید: در طول سالهای قبل، سانسهای صبح سینما، تقریبا خالی از جمعیت بود و حتی برخی سالنها به حدنصاب هم نمیرسید که بخواهیم فیلم را نمایش دهیم. اما الان این شرایط را تقریبا نداریم و استقبال از فیلمها، حتی در سانسهای صبح و ظهر، بهتر شده و برخی افراد ترجیح میدهند تا در این سانسها به تماشای فیلم بنشینند.
ما حداقل ماهی یکبار به سینما میآئیم. اتفاقا سانسهایی را انتخاب میکنیم که شلوغتر باشند چون لذت تماشای فیلم در سالنهای شلوغ، بیشتر است
سانس ۱۸ «شهر گربهها ۲» که در سالن ۵ نمایش داده میشود، با استقبال خوبی از جانب مخاطبان مواجه شده و بیش از نیمی از سالن منتظر ورود به سالن هستند. به سراغ یک خانواده سه نفره میرویم که آمدهاند تا با پسر ۶ ساله خود پرهام به سینما بروند. بهروز، مرد خانواده مستقیما از سر کار به مگامال آمده تا به همسر و پسر خود ملحق شود.
او که کارمند یک شرکت توزیع فرآوردههای لبنی است، به ما میگوید: من و همسرم عاشق فیلم دیدن هستیم و این خصلت را به فرزندمان نیز منتقل کردهایم. بنابراین در هر شرایطی، حتی در دوران کرونا، ما حداقل ماهی یکبار به سینما میآئیم. اتفاقا سانسهایی را انتخاب میکنیم که شلوغتر باشند چون لذت تماشای فیلم در سالنهای شلوغ، بیشتر است.
از او میپرسیم اگر قیمت بلیت دوبرابر هم شود، آیا در روند استقبال شما از سینماها تاثیری دارد؟ بهروز میگوید: قطعا باز هم به سینما میرویم و تلاش میکنیم تا خللی در این روند ثابت ماهیانه ما ایجاد نشود. ما وقتی در دوران کرونا که خطر مرگ، بیخ گوش ما بود به سینما میرفتیم، دیگر از هیچ مساله دیگری در مسیر فیلم دیدن نمیترسیم و تحت هر شرایطی به سینما میرویم و دیگران را هم تشویق به این عادت درست و خوب میکنیم.
این صبحتهای انگیزشی بهروز که با تائید همسرش همراه بود، در کنار ازدحام حالا بیشترشده پردیس مگامال، حس خوب حضور در یک محیط فرهنگی را به ما منتقل میکند. حیفمان میآید که تا اینجا آمدهایم اما به پردیس کورش بهعنوان پرمخاطبترین و پرفروشترین سینمای کشور سری نزنیم.
کورش؛ لذت تماشای فیلم در سالنهای شلوغ
حوالی ساعت ۱۹ به پردیس شلوغ کورش میرسیم و خیلی سریع خود را به طبقه سوم که گیشه بلیتفروشی است، میرویم. ازدحامی در این طبقه حکمفرماست و تقریبا تیپهای مختلفی در این طبقه حضور دارند تا بلیت خود را خریداری کرده و یا بلیت اینترنتی خود را چاپ بگیرند. کورش، ۱۳ سالن دارد و در هر ساعت، چندین سالن، ورودی دارند. بنابراین این پردیس، تراکم بالایی را در هر ساعت شبانهروز به خود میبیند.
تصور میکردم امروز که شنبه است، خبر تهاجم بامداد امروز اسرائیل، سبب شود تا خیابانها و سینماهای تهران خلوت شود اما برعکس هم خیابان ترافیک خیلی زیادی داشت و هم سینما همانطور که میبینید خیلی شلوغ است و این وضعیت، پیامهای زیادی برای همه دارد
با یکی از این افرادی که در طبقه سوم، دنبال سالن خود میگردد و لباس بلوچی به تن دارد، همکلام میشویم. او قادر نام دارد و اهل چابهار است که برای کاری به تهران آمده و آنطور که میگوید از تعریفهایی که از این پردیس سینمایی شنیده، تصمیم گرفته تا در اولین فرصتی که به پایتخت آمد، فیلم دیدن در این سینما را تجربه کند.
قادر به ما میگوید: من یکبار چند سال پیش به پردیس ملت که ۵ سالن داشت، رفتم و آنجا فیلم دیدم. الان چندماهی میشود شنیدهام کورش ۱۳ سالن دارد و به همین دلیل امروز آمدهام اینجا و در کمال تعجب میبینم که در روز اول هفته، این سینما تا چه اندازه شلوغ است. من از جایی میآیم که با کمبود جدی سینما دستوپنجه نرم میکند و از اینکه امروز در اینجا هستم، هم خوشحالم و هم ناراحت. خوشحالم که میخواهم در این سینما فیلم ببینم و ناراحت از این بابت که از این به بعد و زمانی که در چابهار هستم، خاطره حضور در این سینما، من را اذیت میکند. باور کنید من اگر در تهران بودم، حداقل ماهی ۳ تا ۴ بار به سینما میرفتم و از این امکان استفاده میکردم.
قادر ادامه میدهد: تصور میکردم امروز که شنبه است، خبر تهاجم بامداد امروز اسرائیل، سبب شود تا خیابانها و سینماهای تهران خلوت شود اما برعکس هم خیابان ترافیک خیلی زیادی داشت و هم سینما همانطور که میبینید خیلی شلوغ است و این وضعیت، پیامهای زیادی برای همه دارد.
نکته مشترکی که در میان مخاطبان هر ۳ سینما متوجه شدیم آنکه، سینما هیچگاه به دوران رکود نخواهد رسید و اکنون شرایط به گونهای است که در هر حال، استقبال خوبی از سینماها به عمل میآید. اکثر مخاطبان، سینما را وارد سبد هفتگی و ماهانه خانواده خود کردهاند و این، همان روحیه و اصلی است که مدیران سینمایی در طول سالها درصدد تحقق آن بودهاند. امروز سینمای ایران در شرایطی به یک میزان مخاطب ثابت در سینما دست یافته که نهضت سالنسازی با سرعت در حال پیشرفت است و این میتواند خبر بسیارخوبی برای مدیران سینمایی و البته مخاطبان سینما در سراسر کشور باشد.
این یک حقیقت است که امروز سینما، در عصر تجددی دیگر، زندهتر از تمام سالهای اخیر خود است.
false
true
https://paieshgar.ir/?p=189853
false
false