پایشگر- رئیس ادارۀ نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: تنوع ابزارهای تأمین مالی یکی از دلایل رشد تأمین مالی بوده و با معرفی ابزارهایی مثل اوراق اجاره بر مبنای سهام فرصت های بیشتری برای تأمین مالی در بازار سرمایه فراهم شده است.
به گزارش پایشگر به نقل از فارس، تنوع ابزارهای تأمین مالی یکی از دلایل رشد تأمین مالی بوده و با معرفی ابزارهایی مثل اوراق اجاره بر مبنای سهام فرصت های بیشتری برای تأمین مالی در بازار سرمایه فراهم شده است. همچنین علاوه بر ابزارهایی که در گذشته مورد استفاده قرار گرفته، ابزارهایی مثل اوراق منفعت و خرید دین نیز به بازار معرفی شده است
در پنج ماهه ابتدایی سال جاری بیش از ۷۹,۸۴۸ میلیارد ریال انواع ابزارهای تأمین مالی در بازار سرمایه منتشر شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته از رشدی نزدیک به ۶ برابر برخوردار بوده است.
مهسا رادفر، رئیس ادارۀ نظارت بر انتشار و ثبت اوراق بهادار بدهی سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: در پنج ماهه ابتدایی سال جاری مبلغ ۲۶,۶۷۰ میلیارد ریال انواع اوراق بهادار بدهی شرکتی برای تأمین مالی بنگاه های اقتصادی منتشر شده که نسبت به اوراق بهادار بدهی منتشره در مدت مشابه سال گذشته یعنی مبلغ ۶,۳۵۰ میلیارد ریال بیش از ۳۲۰ درصد رشد داشته است.
وی اظهار داشت: از اوراق سلف موازی نیز بیش از سال گذشته استقبال شده و در سال جاری مبلغ ۴۷۰۰ میلیارد ریال اوراق سلف موازی استاندارد در بورس های کالا و انرژی منتشر شده است. این رقم در مدت مشابه سال گذشته ۲۰۰ میلیارد ریال بوده است.
این مقام مسوول در مورد دلایل رشد انتشار اوراق بدهی گفت: تنوع ابزارهای تأمین مالی یکی از دلایل رشد تأمین مالی بوده و با معرفی ابزارهایی مثل اوراق اجاره بر مبنای سهام فرصت های بیشتری برای تأمین مالی در بازار سرمایه فراهم شده است. همچنین علاوه بر ابزارهایی که در گذشته مورد استفاده قرار گرفته، ابزارهایی مثل اوراق منفعت و خرید دین نیز به بازار معرفی شده است و در حال حاضر انواع ابزارهای تأمین مالی برای رفع نیاز مالی بنگاه های اقتصادی در مراحل مختلف فعالیت در بازار وجود دارد.
رادفر، آشنایی بیشتر شرکت ها با اوراق بدهی و اقدامات صورت گرفته برای تسهیل فرآیند انتشار اوراق را از دلایل دیگر رشد تأمین مالی از طریق ابزارهای بدهی دانست.
به گفته این مقام مسوول، برای تسهیل تأمین مالی بخش خصوصی دستورالعمل های انتشار اوراق بدهی اصلاح شد و همه شرکت های متقاضی تأمین مالی می توانند به جای معرفی یک شخص حقوقی واجد شرایط به عنوان ضامن، با تأیید سازمان و با رعایت دستورالعمل توثیق اوراق بهادار نزد شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویۀ وجوه، نسبت به توثیق اوراق بهادار به نفع نهاد واسط برای تضمین تعهدات مربوط به اوراق اقدام کنند.
رادفر در مورد اوراق جعاله به عنوان جدیدترین اوراقی که دستورالعمل آن به بازار ابلاغ شده گفت: اوراق جعاله، اوراق بهادار با نامی است که نشاندهندۀ مالکیت مشاع دارندگان آن در کلیۀ حقوق حاصل از قرارداد جعاله برای نهاد واسط است.
وی در توضیح قرارداد جعاله اظهار داشت: قرارداد جعاله نیز قراردادی است که به موجب آن یکی از طرفین قرارداد در مقابل جُعل، احداث، تکمیل، تعمیر طرح مشخص و تحویل آن را در زمان معینی در آینده متعهد میشود.
رئیس ادارۀ نظارت بر انتشار و ثبت اوراق بهادار بدهی افزود: وزارتخانه ها، مؤسسات دولتی یا شرکتهای دولتی و یا مؤسسات یا نهادهای عمومی غیر دولتی می توانند برای استفاده از اوراق جعاله اقدام کنند.
این مقام مسوول در مورد تغییرات و اقدامات آتی در زمینه ابزارهای بدهی گفت: به منظور تسهیل و توسعه تأمین مالی اصلاحاتی در دستورالعمل انتشار اوراق مرابحه نیز صورت گرفته که به زودی ابلاغ میشود.