×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true
true

ویژه های خبری

true
false
true
مساله ونزوئلا باید بین ونزوئلایی ها و بدون دخالت دیگران حل شود

مساله ونزوئلا باید بین ونزوئلایی ها و بدون دخالت دیگران حل شود

اخبار بین الملل پایشگر-آدریانا سالوا تیه را، رییس سنای بولیوی در یک مصاحبه اختصاصی با شبکه هیسپان تی‌وی ایران به سوالات دنی پرز خبرنگار این شبکه درباره موضوعات مختلف پاسخ داد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی پایشگر ،آنچه در ادامه می‌خوانید مشروح این مصاحبه اختصاصی است:

*بولیوی برای انتخابات آماده می شود. شما به عنوان عضو حزب حاکم، بعد از 13 سال حکومت رییس جمهور اوو مورالس، وضعیت کشور و انتخابات آتی را چگونه می بینید؟

سالوا تیه را: شخصا فکر می کنم هنوز کارهای زیادی برای انجام دادن داریم. بولیوی کشوری بود با تولید ناخالص ملی 9 میلیارد دلاری. در این 13 سال، با درایت و برنامه ملی اقتصادی رییس جمهور مورالس، توانسته ایم این مبلغ را به چهار برابر افزایش دهیم. 9 میلیارد دلار را به 40 میلیارد و 885 میلیون دلار تبدیل کرده ایم. این موضوع به خاطر اجماع ملی برای ملی‌سازی منابع طبیعی به واقعیت پیوسته است، برای اینکه بتوانیم اطمینان حاصل کنیم که آن منابعی که ثروت ایجاد می کنند، در میان مردم بولیوی توزیع شود و آن مردمی که قبلا در فقر مطلق زندگی می کردند، دیگر مجبور به تحمل آن شرایط نباشند. مردمی که یک وعده غذا می خوردند یا گرسنه می خوابیدند. مردمی که مدارک احراز هویت نداشتند و به همین خاطر نه می توانستند خانه شان را به نام خود ثبت کنند، نه از بیمه استفاده کنند و نه حتی رای دهند، و به این شکل، نمی توانستند از حقوق خود استفاده کنند، امروز همه به این حقوق دسترسی دارند. جریان انتخاباتی آتی می تواند رقابتی باشد، اما باید بدانیم که جدالی خواهد بود بین دو الگوی حکومتی متفاوت. در یک طرف، ثبات و رشد اقتصادی، به علاوه پیشرفت های حقوقی و اجتماعی و فرهنگی؛ و در طرف مقابل، بازگشت به گذشته، مثل اتفاقی که برای کشور برادرمان، آرژانتین افتاده است، با تورم شدید و بحران اقتصادی که زندگی مردم را مختل کرده است. حتی مقاله ای اشاره کرده بود که بعضی از آرژانتینی ها بعد از دو دهه دوباره مجبور شده اند یک وعده در روز غذا بخورند.

*از نظر شما، بارزترین تفاوت بولیوی در زمان حال با گذشته بولیوی چیست؟

سالوا تیه را: بولیوی کشوری است که 11 شرکت بزرگ چندملیتی برای تمام منابعش تصمیم می گرفتند. ارگان های آمریکایی در کشور ما حضور فیزیکی داشتند و این حضور به معنی پیگرد دائمی و قتل کشاورزان و بومیان بولیویایی بود. به نظرم یکی از بارزترین دستاوردهای ما حاکمیت ملی بوده؛ برای اینکه سیاست ها را خودمان تعریف کنیم و اقتصادمان را خودمان سر و سامان دهیم و منابع مالی را خودمان مدیریت کنیم. دومین دستاورد دموکراتیک کردن کشور بود. آن دسته از مردمی که از لحاظ تاریخی به کنار رانده شده بودند و نمی توانستند در سیاست ها و تقسیم ثروت شرکت کنند به جامعه وارد شدند، چرا که دموکراسی فقط رای دادن نیست، بلکه این است که همه بتوانیم به مجموعه ای از حقوق، مثل آموزش دولتی، تامین اجتماعی و مسکن و غیره دسترسی داشته باشیم و همچنین موضوع حضور فعال بومیان و زنان و قومیت ها در جامعه؛ حضور همه این افراد در یک جامعه کشور چندملیتی بولیوی را بنا کرده است.

*در صورت برنده شدن در انتخابات، اولویت های دولت اوو مورالس چه باید باشند؟

سالوا تیه را: در ماه مارس ما سیستم یکپارچه تامین اجتماعی را راه انداختیم، چرا که 61% مردم شرایط دسترسی به تامین اجتماعی را نداشتند. یعنی در برابر بیماری مثل سرطان، خانواده ها مجبور بودند به مراکز خصوصی مراجعه کنند و در بسیاری از مواقع، هزینه ها تاثیر شدیدا منفی روی اقتصاد خانواده داشت. سیستم یکپارچه به دسترسی همگانی و دموکراتیک شدن تامین اجتماعی کمک می کند. موضوع بعد، بحث دادرسی و عدالت است. بولیوی کشوری است که هنوز در آن نقض حقوق بشر در موضوعات کیفری اتفاق می افتد و این موضوع با قوانین جدید پیگیری خواهد شد تا از حقوق همه، علی الخصوص زنان و کودکان دفاع شود.

*حالا از مرزهای بولیوی خارج شویم و به منطقه آمریکای لاتین وارد شویم. در حال حاضر، شاهد بازگشت احزاب راستی همسو با ایالات متحده در منطقه هستیم. از نظر شما، چه اتفاقی باعث ایجاد این رویه شده؟ چرا احزاب راستی در خیلی از کشورهای منطقه پشتیبانی مردمی را از دست می دهند، ولی در بولیوی اینطور نشده؟

سالوا تیه را: در این دهه طلایی، دستاوردهای مهم و مشترکی در زمینه دموکراسی، تقسیم ثروت، حقوق بشر و حاکمیت ملی داشته ایم. چیزی که کم داشتیم این ایجاد آگاهی بود که دستاوردهای ما به ما داده نشدند، بلکه حق ما بودند و ما آنها را به دست آوردیم. باید به این آگاهی برسیم که حقوق با توجه به تمکن مالی نباید تقسیم شوند، بلکه همه باید حق این را داشته باشند که سه مرتبه در روز تغذیه کنند، به مدرسه بروند، رای بدهند و در سیاست های کشور نظر بدهند و شرکت کنند؛ انتخاب کنند و انتخاب شوند. باید این را درک کنیم که یک سیستم متفاوت با یک جهت‌گیری متفاوت می تواند نتیجه  سال ها تلاش و نبرد برای آن دستاوردها را نابود کند.

* و نقش ایالات متحده  آمریکا در این تحولات چه بوده؟ اخراج سازمان های آمریکایی، مثلا سازمان توسعه  آمریکا از بولیوی، به کشور شما کمک کرده تا ثبات خود را حفظ کند؟

سالوا تیه را: قطعا. منافع آمریکا در آمریکای جنوبی عبارت است از اول منابع طبیعی و بعد نیروی کار ارزان و سپس، دسترسی آسان به بازارهای تامین. آمریکا تلاش می کند که کشورهایی مثل ما را در شرایط بی عدالت تقسیم کار در صحنه  بین المللی قرار دهد تا ما را در جهان سوم نگه دارد، تا منابع طبیعی را بدون دسترسی به صنعت فقط صادر کنیم. به علاوه، کارگران ارزان قیمت آمریکای لاتین برای آمریکا اهمیت دارند، چون می تواند به حقوق آنها تعرض کند و در اکثر موارد، آنها را از تامین اجتماعی و دستمزد مناسب محروم کند. بنابر این آمریکا قطعا تلاش می کند بر ما کنترل داشته باشد تا بتواند بازارهای ما را برای خود باز نگه دارد. خیلی از کشورها تلاش می کنند پروژه های تجارت آزاد آمریکای لاتین و اقیانوس آرام را عملی کنند، چرا که فقط در ما آن سه منفعت را می بینند: منابع، کارگر و بازار.

بی شک، دستی پشت این موضوعات است که دولت های همسو می خواهند و تلاش می کنند مکانیزم هایی ایجاد کنند که دولت ها را دور بزنند. معاون دادستان، کنر بلانکو، در صحبت هایش در برزیل گفته بود که  شبکه ای از قضات در آمریکای لاتین درست شده که مستقیما به دادستانی ایالات متحده جواب می دهند که پرونده های قضایی می سازند و بعد، علیه افراد اعلام جرم می کنند. یک عملیات کندور جدید، که تلاش می کند سیاست را به دادگاه ها بکشاند؛ سیاست جدیدی که در تلاش است با اتهامات فساد مالی احزاب و رهبران چپی را حذف کند. مثل رییس جمهور برزیل، لولا، یا معاون سابق رییس جمهور اکوادور، خورخه گلاس، که هنوز جرم هایشان حتی اثبات نشده.

* نظر شما در مورد بحران ونزوئلا چیست؟

سالوا تیه را: موضع ما ثابت است: دفاع از حاکمیت ملی و حق انتخاب ملت ها. اگر در ونزوئلا مساله ای وجود دارد، باید بین ونزوئلایی ها حل شود. بدون دخالت دیگران، بدون کشورهایی که بدون داشتن هیچ حقی، برای ملت های دیگر حاکم تعیین می کنند و سیاست های استثماری در پیش می گیرند. ما بر روی مذاکره سرمایه گذاری می کنیم… مذاکره ای بین ونزوئلایی ها. اما دولت های دیگر. فقط می توانیم آنها را به بازگشت صلح و حل مسالمت آمیز مشکلات فرا بخوانیم و در همه حال، به حاکمیت ملی یکدیگر احترام بگذاریم.

*به عنوان سوال آخر، بزرگترین چالش های برنامه توسعه پنج ساله بولیوی برای سال های 2020- 2025 کدامند؟

سالوا تیه را: پیشرفت های خوبی داشته ایم، اما هنوز خود را به اقشار ضعیف متعهد می دانیم. وقتی ما با رییس جمهور اوو مورالس به قدرت رسیدیم، فقر شدید 37% مردم را درگیر خود کرده بود. بسیاری در آمد کمتر از یک دلار در روز داشتند. امروز فقر به 15 درصد رسیده. اما تا زمانی که حتی یک بولیویایی باشد که سقفی بالای سر نداشته باشد یا در فقر باشد، دولت باید حضور داشته باشد، باید بتواند سیاست هایی ایجاد کند که زندگی مردم را متحول کنند.

برنامه ی 2020 – 2025 تلاش خواهد کرد فقر را ریشه کن کند و دسترسی عموم به خدمات اساسی از جمله ارتباطات را ممکن سازد.

در راه حاکمیت ملی، چند سال پیش اولین ماهواره  خود را به فضا فرستادیم و در همین مسیر، توانسته ایم منابع خود را به سمت صنعتی شدن و تولید ببریم. به عنوان مثال، لیتیوم درهای جدیدی برای ما می گشاید تا بولیوی را به کشوری مرجع در تولیدات معدنی و تکنولوژی تبدیل کنیم. البته، همیشه در مسیر حاکمیت ملی، تقسیم عادلانه ثروت و رشد و نمو جامعه و مردم.

false
true
false
false

true