برنامه جدید دولت برای تقویت اینترنت داخلی/ایران از شبکه جهانی اینترنت جدا میشود
اخبار سیاسی پایشگر-حسن روحانی، رئیس جمهور گفت که دولت قصد دارد شبکه ملی اطلاعات را تا حدی تقویت کند که “مردم برای رفع نیازمندیهای خود نیازی به خارج نداشته باشند.”
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی پایشگر،آقای روحانی در جلسه ارائه بودجه سال ۱۳۹۹ در مجلس، به دستوری از آیتالله خامنهای، رهبر انقلاب درباره شبکه ملی اطلاعات اشاره کرد که به گفته او اخیرا صادر شده است.
شبکه ملی اطلاعات که به “اینترنت ملی” مشهور است از سالها پیش به عنوان مهمترین پروژه زیرساختی دولت ایران در حوزه فناوری اطلاعات در حال پیگیری است. هدف از این پرژوه ایجاد نوعی شبکه داخلی در ایران برای “مستقل شدن” از شبکه جهانی اینترنت عنوان شده است.
اما قطع بیسابقه دسترسی به خدمات اینترنتی در جریان اعتراضهای آبان ماه، پروژه اینترنت ملی را بیش از پیش در مرکز توجه و انتقاد قرار داد.
در این دوره که دسترسی به اینترنت و خدمات خارج از ایران قطع بود، تنها شبکهای از سایتها و سرویسهای داخلی در ایران در دسترس کاربران بود. در چنین حالتی ابزارهای عبور از فیلترینگ هم نمیتوانند امکان دسترسی به محتوا و سرویسهای بینالمللی را فراهم کنند.
این اقدام از سوی منتقدان کلید زدن پروژه شبکه ملی اطلاعات تعبیر شد و بسیاری از اضافه شدن محدودیتهایی ابراز نگرانی کردند که ممکن است در آینده و به صورت دائم در دسترسی به اینترنت به عنوان یک شبکه جهانی در ایران ایجاد شود.
مقامهای ایران در هفتههای اخیر و با وجود انتقادها از این پروژه، بیش از پیش بر اجرا شدن آن تاکید کردهاند.
امروز هم آقای روحانی در مجلس با تاکید دوباره بر ادامه این پروژه، از دستور جدید رهبر انقلاب در این زمینه و بررسی آن در “شورای عالی فضای مجازی” خبر داد و گفت مردم “شرایط بهتری را در این حوزه لمس خواهند کرد.”
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر فناوری و ارتباطات هم با وجود آن که قطعی اینترنت را در جریان اعتراضهای آبان ماه به مقامهای امنیتی نسبت داد و به خاطر قطع اینترنت از مردم عذرخواهی کرد، اما از “زیرساخت شبکه ملی” دفاع کرد.
او روز دوم آذر ماه در بخشی از ویدیویی که به عنوان “پیام عذرخواهی” منتشر شد گفت: “تاکسیهای اینترنتی… فروشگاه های اینترنتی و یا سرویس فروش بلیت مسافرتی از جمله مواردی هستند که اگر در آنها اختلال ایجاد میشد زندگی مردم نیز دچار مشکل میشد؛ این کار بزرگی بود و وزارت ارتباطات در زیرساخت تلاش های بسیاری انجام داد و هدف از زیرساخت شبکه ملی اطلاعات، حفاظت از منافع مردم در این شرایط بود نه قطع ادامه ارتباط با شبکه جهانی.”
بحث “اینترنت ملی” در ایران از اواسط دهه ۸۰، پس از روی کار آمدن محمود احمدینژاد، رئیس جمهور پیشین ایران، آغاز شد.
در سال ۱۳۸۷ وزارت ارتباطات طرحی را درباره این پروژه به نام “شبکه ملی اینترنت” تهیه کرد و کار روی این شبکه آغاز شد. هر چند دولت بعداً تصمیم گرفت نام طرح را از اینترنت ملی به شبکه ملی اطلاعات تغییر بدهد، اما بسیاری آن را به نام قدیم آن میشناسند.