
قاتل مرموز همچنان در ایران و جهان قربانی میگیرد/مردم هشدارها را جدی بگیرند/کرونا در حال گسترش است
اخبار اجتماعی پایشگر-ویروس مرموز قرن معروف به کرونا همچنان در ایران و جهان در حال جان گرفتن از انسان هاست.این در حالی است که اگر اطلاع رسانی درست و سریع صورت می گرفت قطعا آمار جانباختگان به مراتب کمتر از این می شد.
در نوزدهمین روز از شیوع ویروس کرونا در کشور، آمار مبتلایان به این ویروس به ۵۸۲۳ نفر و آمار فوتیها به ۱۴۵ نفر رسیده است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی پایشگر، در نوزدهمین روز از شیوع ویروس کرونا در کشور، آمار مبتلایان به این ویروس به ۵۸۲۳ نفر و آمار فوتیها به ۱۴۵ نفر رسیده است. همچنین آمارهای رسمی حاکی از بهبودیافتگی ۱۶۶۹ مبتلاست که بعد از بهبودی از مراکز درمانی ترخیص شدهاند. طبق اعلام وزارت بهداشت در برخی از استانها تا ۴۰ درصد بهبودی مبتلایان گزارش شده است، اما همچنان بیش از ۱۶ هزار نفر در بیمارستانهای معین سراسر کشور بستری هستند.
سخنگوی وزارت بهداشت با توجه به آمار رو به افزایش مبتلایان بر این باور است که هنوز بخشی از جامعه کرونا و هشدارها را جدی نگرفتهاند. او در این راستا از اعمال محدودیتهایی خبر داده که در دستور کار دولت قرار گرفته است.رئیس هیأت اعزامی سازمان جهانی بهداشت نیز معتقد است؛ برخی اقدامات پیشگیرانه مناسب در ایران در حال انجام است که سایر کشورها در منطقه نیز میتوانند از تجربیات آن استفاده کنند.
تدوین اولین دستورالعمل جامع حمایتی تغذیهای بیماران مبتلا به کروناrhjg
دکتر میرزای رزاز با بیان این مطلب افزود: با توجه به شیوع گسترده کرونا در کشور که علیرغم همه تلاش ها روبه افزایش است، ضرورت حمایت های تغذیه ای در شرایط بحرانی کنونی احساس شد.
وی تصریح کرد: در همین راستا انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور و دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی و انجمن تغذیه ایران با بهرهگیری از اساتید بنام حوزه علوم تغذیه در سراسر کشور اقدام به تشکیل سه کارگروه برای تدوین دستورالعملهای حمایتهای تغذیهای یکسان در کشور برای بیماران مبتلا به کرونا کرد.
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور گفت: این کارگروه ها شامل سه کار گروه پیشگیری، کار گروه درمان و کارگروه پیگیری بعد از درمان است.
رئیس انجمن تغذیه ایران با اشاره به وضعیت شیوع بیماری کرونا در کشور افزود: از آنجاکه موج اول انتشار بیماری آمار بیماران بستری در کشور به سرعت روبه فزونی گذاشت، تدوین دستورالعمل حمایت های تغذیه ای در بیماران بستری در اولویت قرارداده شد متاسفانه تعداد زیادی از بیماران بستری در مقاطع مختلف درمان نیاز به انتقال به بخش های مراقبت ویژه ( ICU ) و لوله گذاری پیدا می کنند و در طول اقامت بیمار در بیمارستان خصوصا در ICU بیماران نیاز به حمایتهای تغذیهای دارند که بیما دچار سوء تغذیه نشده و بتواند با افزایش کارایی قدرت سیستم ایمنی با بیماری مقابله کند.
وی گفت: مجموعه این فعالیت ها در کنار هم باعث کوتاهتر شدن مدت زمان اقامت و بستری به بیمارستان، افزایش کارآیی درمان رایج و نهایتا ترخیص زودتر بیماران و امکان استفاده از خدمات درمانی کشور برای سایر بیماران مبتلا را فراهم میکند.
میرزای رزاز با اشاره به اهمیت موضوع تغذیه افراد مبتلا به ویروس کرونا خاطر نشان کرد: لذا کارگروه درمان به سرعت و با یک برنامه کاری فشرده موفق به تالیف دستور العملهای حمایتهای جامع تغذیهای در بیماران کرونا شد و پس از بررسیهای به عمل آمده مشخص شد این دستور العمل برای اولین بار در ایران تدوین شده است. لذا با توجه به اینکه انستیتو تحقیقات تغذیه ای کشور پایگاه و همکار سازمان جهانی بهداشت در حوزه کشورهای EMRO می باشد بلافاصله این دستور العمل به زبان انگلیسی ترجمه گردید و با تماس با نمایندگان سازمان جهانی بهداشت و نماینده منطقه ای EMRO مقرر گردید این دستور العمل برای استفاده تمام بیماران مبتلا به کرونا در سراسر جهان در اختیار سازمان جهانی بهداشت قرار گیرد.
وی تصریح کرد: دو کارگروه دیگر در حوزه پیشگیری و باز توانی دوران پس از ابتلا به کرونا نیز به صورت فشرده مشغول تدوین دستورالعمل های لازم می باشند که طی یکی دو روز آینده نتایج آن اعلام می گردد.
میرزای رزاز در خاتمه گفت: جادارد از همه همکاران محترم، اعضاء محترم هیات علمی و اعضاء محترم انجمن تغذیه ایران در سراسر کشور که عاشقانه با احساس مسئولیت این مهم را انجام دادند صمیمانه تشکر کنم.
شدت شیوع بیماری کرونا تا پایان اسفند ادامه دارد
«احمدرضا بهرهمند» کلینیکال میکروبیولوژیست و عضو هیئت علمی انستیتو پاستور در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره اخذ تست ژنتیک از افراد مشکوک مبتلا به کرونا گفت: سازمان بهداشت جهانی کیتهای زیادی در این زمینه برای ما ارسال کرده و این تنها روشی است که ثابت میکند؛ شخص به ویروس کووید ۱۹ مبتلاست.متاسفانه به دلیل تعداد زیاد مراجعان مقداری پاسخدهی طولانی شده است، در واقع این توان وجود دارد که در یک روز تست گرفته شود و در همان روز نیز پاسخ تست ارائه شود، اما چون تعداد آزمایش دهندگان زیاد است، کمی این پروسه زمانبر شده است. پاسخها نیز برای ستادی که وزارت بهداشت معین کرده است، ارسال میشود و از این ستاد جوابها به دست پزشکان و بیماران میرسد.البته برای جلوگیری از هر گونه سوءاستفاده پاسخ تست به افراد داده نمیشود.
ویروس کرونا در حال گسترش است
بهرهمند با بیان اینکه این ویروس در حال گسترش است و در این روزها نیز افراد زیادی مبتلا شده اند، تصریح کرد: تفاوت ویروس کرونا با ویروس سارس در سال ۲۰۰۲ و ویروس مرس در سال ۲۰۱۲ در سرعت انتشار این ویروس است و سرعت انتشار آن بسیار بیشتر است و طبق آخرین مقالاتی که در این زمینه مطالعه کردهام، گفته میشود در سه مورد از نواحی، ژنهای این ویروس جهشهای متعددی داشته که در گذشته نبوده است و این جهشها میتواند عامل شیوع بیش از حد این ویروس در جامعه باشد که در گذشته به این سرعت نبوده است.
تاکید بر انتقال ویروس کرونا از طریق هوا
وی ادامه داد: اگر محدودیت ایجاد نشود و جلوی تماسها و اجتماعات گرفته نشود، ممکن است با حجم زیادی از شیوع این بیماری در جامعه مواجه باشیم، این بیماری یک بیماری عفونی است و از راه تنفس، بینی و دهان و چشم منتقل میشود، البته گفته شده این بیماری روی سطح مینشیند که من دلایل علمی برای آن ندارم و معتقدم به غیر از سطح، هوایی که در جریان است، این ویروس را میتواند منتقل کند.
عضو هیئت علمی انستیتو پاستور در پاسخ به این سوال که فرد مبتلا به کرونا در دوره کمون اگر سرفه و عطسه نداشته باشد، چگونه این بیماری را انتقال میدهد؟ گفت: اگر فرد مبتلا به کرونا علائمی نداشته باشد، از نزدیک میتواند این ویروس را منتقل کند، به عبارتی اگر فردی عطسه و سرفه ندارد، اما تست کرونایش مثبت است، تنها راه انتقال تماس بسیار نزدیک با این فرد است از جمله راه بوسه، دهان و عرق چراکه این بیماری در بدن او وجود دارد، اما به دلیل اینکه سرفه و عطسه ندارد، پخش آن کمتر است. وقتی فردی مشکوک است، باید از او به اندازه یک و نیم تا سه متر فاصله گرفت.
به سمت شیوع کرونا میرویم
بهرهمند خاطرنشان کرد: همانطور که گفتم این بیماری شیوع پیدا میکند و شیوع آن شدت دارد تا زمانی که حرارت و گرما پدیدار شود. این ویروس در دمای ۵۰ تا ۵۵ درجه از بین میرود، لذا همانطور که به سمت تابستان میرویم از شدت شیوع این بیماری کمتر خواهد شد. در گذشته نیز همین گونه بوده است و هم ویروس سارس و هم ویروس مرس در زمستان بودند.
وی ادامه داد: این ویروسها در زمستان آمده است و چون از جنس ویروسهای سرماخوردگی است، در فصل سرما میآید، اما از آنجا که این ویروس جهش یافته است، ما را با نوعی از بیماری حاد مواجه کرده است، لذا به نظر من هر چه به سمت گرما برویم، از شدت آن کم خواهد شد، مگر اینکه آزمایشات علمی یا ادله ژنتیکی جدید به ما بگویند که در این ویروس جهش جدیدی پیدا شده است که این ویروس هم در فصل گرما ادامه پیدا کند، البته بعید به نظر می آید که چنین اتفاقی بیفتد، لذا ما در حال حاضر به سمت شیوع میرویم و همینطور که میبینیم شدت آن تا پایان اسفند ادامه خواهد داشت.
او تصریح کرد: باید ببینیم که چه تدابیری باید انجام داد که جلوی پخش و گسترش این ویروس گرفته شود و این امر بسیار مهم است. گویا آرام آرام به این فکر مدبرانه رسیدهاند که باید قرنطینه انجام شود و در استانهایی مانند گیلان سفرها محدود شده است.
درباره برخی اظهارنظرها مبنی بر اینکه بیش از یک چهارم جمعیت کشور به ویروس کرونا مبتلا میشوند، گفت: نمیتوانم پاسخ این اظهارنظر را به صورت علمی بدهم و هیچ دلیل علمی در این زمینه ندارم، اما این را میتوانم بگویم که اگر کنترل و قرنطینه شهرها انجام نشود با مشکلات زیادی روبرو میشویم.
ایتالیا و چین بیدلیل شهرهایشان را قرنطینه نکردند
عضو هیئت علمی انستیتو پاستور درباره اینکه دولت به قرنطینه شهرها اعتقادی ندارد و از مردم خواسته می شود تا خود قرنطینگی داشته باشد، گفت: باید به کشورهایی توجه کنیم که این بیماری در آنجا نیز شیوع پیدا کرده است، ایتالیا یا چین بیدلیل شهرهایشان را قرنطینه نکردهاند، آقای حریرچی یکبار گفتند، قرنطینه شهرها مربوط به جنگ جهانی دوم است، این چه حرفی است که زده میشود، ما مستندات علمی در حال حاضر داریم که چین و ایتالیا با این کار به نتیجه رسیدهاند. آمریکا نیز اعلام کرده است، از جمله تدابیری که برای جلوگیری از شیوع این بیماری اتخاذ کردهاند، قرنطینه شهرها است.
بهرهمند در پاسخ به این سوال که آیا فردی که بهبود پیدا میکند و دوره نقاهت را میگذارند، امکان ابتلاء مجدد آن به این بیماری وجود دارد، تصریح کرد: ما معتقد بودیم، وقتی که فردی دوره نقاهت بیماری را میگذراند و بدنش پادزهر و آنتی بادی تولید میکند، بدن فرد به سمت ایمن شدن پیش میرود، اما در حال حاضر مواردی را میبینیم که فرد بعد از بهبودی دوباره گرفتار این بیماری شده، یا بیماری در آنها ظاهر شده است. من نمیخواهم نظر شخصی در این باره بدهم و در حال حاضر با توجه به ناشناخته بودن این ویروس دلایل مستندی برای این موضوع ندارم و نمیتوانم براساس حدسیات به این موضوع پاسخ دهم.
مقدمات احداث بیمارستان صحرایی در گیلان در حال انجام است
«سیامک ریماز» سرپرست مرکز آموزشی و درمانی رازی گیلان در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره احداث بیمارستان صحرایی در گیلان گفت: با ساخت بیمارستان صحرائی مخالفتی نشده و در حال حاضر حیاط بیمارستان آسفالت شده است و به محض اینکه حیات آماده شود، مسئولان برای ایجاد بیمارستان صحرائی اقدام میکنند.
وی در ادامه گفت: متاسفانه تمام تختهای بیمارستانی در تمام ساعت و با ظرفیت کامل پر هستند. به محض آنکه افرادی ترخیص میشوند، باید جایگزین آنها را در تخت بستری کنیم. البته آمار ابتلای دقیق را بنده ندارم، زیرا تمام زمانم صرف اقدامات بیمارستانی میشود.
ریماز در ارتباط با تجهیزات لازم در استان اظهار کرد: تلاش میکنیم تجهیزات را تهیه کنیم و با کمکهای خیرین و دانشگاه تا الان مشکل خاصی پیش نیامده است.
همچنین «ذبیح نیکفرلیالستانی» نماینده مردم لاهیجان در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این پرسش که شنیدهها حاکی از وضعیت بسیار بحرانی در گیلان است، تا چه اندازه این شنیدهها را به واقعیت نزدیک میدانید؟ گفت: من هیچ جوابی به شما نمیدهم. این سوالات را باید از اعضای دولت و آقای رئیسجمهور بپرسید که میگویند، همه چیز عادی است.
«الکل خوراکی» خاصیت ضدویروس ندارد
«علی رزازان» مدیر امور توزیع اداره کل دارو و مواد سازمان غذا و دارو در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، در واکنش به مصرف الکل از سوی برخی افراد به منظور مقابله با کرونا و مسمومیتهای الکلی ناشی از آن گفت: الکل خوراکی، هیچ تاثیری بر ویروس یا باکتری شناخته شدهای ندارد. الکل خوراکی از دهان و معده جذب میشود و تاثیری در سیستم گوارشی نخواهد داشت. اگر الکل خوراکی خاصیت ضدویروس داشت، ما نباید شاهد بیماریهای عفونی در کسانی باشیم که الکل مصرف میکنند. مردم نباید در این شرایط گول این تبلیغات را بخورند.
وی با اشاره به رژیمهای دارویی موثر برای بیماران کرونا گفت: در زمینه درمان کرونا ویروس، هیچ دارو یا مکملی را نداریم که سازمان غذا و دارو اعلام کرده باشد. آن رژیمهای دارویی هم که سعی میکنیم برای بیماران استفاده کنیم نیز بر مبنای تحقیقات جدید است و تنها توانسته موثر واقع شود.
توصیههای غیرعلمی شرایط بیمار کرونا را بدتر میکند
او خاطرنشان کرد: تاکید میکنم که اینها محصولات خوراکی یا داروی خاصی نیستند، رژیمهای داروئی یعنی استفاده از ترکیب چند نوع داروی حمایتی برای مقابله با عفونت است که خوشبختانه برای بسیاری از بیماران پاسخ داده است. این رژیم داروئی نیز تنها در بیمارستانها و تحت نظارت چند متخصص تجویز میشوند.
رزازان تاکید کرد: در هر شرایطی اگر کسی ادعا کند که فلان دارو را برای بهبودی کرونا مصرف کنید، کذب است. هیچ تاییدی بر این ادعاها از سوی سازمان غذا و دارو وجود ندارد. نکته مهم این است که مردم جز به توصیههای مسئولان وزارت بهداشت، به هیچ توصیه دیگری گوش ندهند، زیرا ممکن است خلاف پروتکل درمانی باشد و شرایط بیمار را بدتر کند. /ایلنا