
افزایش مطالبات، سختی تجارت، بالا رفتن ریسک اعتباری/تحریمها چگونه بر نظام بانکی فشار میآورد
اخبار بانک و بیمه پایشگر-دی ماه سال 1385 بود که اولین تحریمهای آمریکا علیه بانکهای ایران انجام شد، در خلال این تحریمها اولین بار بانک سپه به دلیل ارتباط با کره شمالی مورد تحریم یک جانبه قرار گرفت.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی پایشگر،در ادامه خزانهداری امریکا سه بانک ملت، ملی و صادرات را به دلیل انتقال پول به حزب ا… لبنان، سازمان جهاد اسلامی فلسطین و جنبش حماس مورد تحریم خود قرار داد. این تحریم ها با این ادعا بود که این بانک ها به برنامه های هستهای دامن می زنند.
بانکهای ایران قدرت دولت به حساب میآیند به همین دلیل دولت امریکا با تحریمهای ایران در نظر دارد تا قدرت دولت را کم کند، اولین تاثیری که با تحریمهای بانکی مشهود است، مشکلات نقل و انتقال پول است، با تحریم های بانکی و عدم اتصال سیستم بانکی ایران به سیستم های بانکی بین المللی امکان نقل و انتقال پول وجود ندارد و یا می توان گفت امکان آن هزینه بر و به سختی میسر است.
مسلما وقتی نظام بانکی کشور به سیستم بانکی بین المللی متصل نباشد اقتصاد کشور آشفته شده و فعالیت بخشهای مختلف به خصوص فعالیت بخشهای خصوصی را تحت تاثیر قرار می دهد. شرکت های تولیدی و فعال در اقتصاد کشور برای فروش یا واردات خود به بازارهای بین المللی نیاز به حسابهای بین المللی و نقل و انتقال ساده پول دارند، وقتی سیستم پولی و مالی یک کشور تحریم باشد مسلما آن ها برای خرید یا فروش محصولات خود با مشکل روبرو میشوند.
شرکتهای تولیدی که مواد اولیه خود را با تکیه بر واردات تامین میکنند، باید بتوانند انتقال پول را به راحتی انجام دهند اما با تحریمهای بانکی تامین مواد اولیه برخی شرکتهای تولیدی با مشکلاتی رو به رو میشود. از آنجایی که بسیاری از ایرانیها با شعبههای خارج از کشور مراودات مالی داشتهاند با اعمال تحریم های بانکی بخش اعظمی از منابع بانکی به خطر می افتد و تجارت را سختتر و هزینهبرتر میکند.
از دیگر مشکلاتی که با تحریم ها بر سیستم بانکی تحمیل میشود رشد مطالبات آنها است، با اعمال تحریم ها شرکت های تولیدی در تامین منابع ارزی خود از بانک مشکلاتی را دارند و به همین دلیل نمی توانند طبق برنامه ریزی های به عمل آمده اقدام به تولید محصولات خود نمایند در نتیجه فروش این شرکتها با تاخیر صورت میگیرد که در نتیجه آن شرکت ها نمی توانند به موقع مطالبات خود را به بانکها بدهند و این موضوع منجر به افزایش مطالبات نزد بانکها خواهد شد مطالباتی که گاهی مشکوک الوصول و گاهی لاوصول تلقی می شود.
تاثیر دیگری که تحریمها بر سیستم بانکی میگذارد افزایش ریسک اعتباری بانکها است. با اعمال تحریمها علیه بانکهای ایران به عنوان بازوی قدرتمند دولت، ریسک اعتباری بانکها بالا رفته و مشکلاتی را برای صادرات محصولات و همچنین افزایش قیمت کالاهای صادراتی به همراه می آورد.
مسلما در ادامه این موضوع فروشندگان بین المللی نسبت به سیستم بانکی کشور اعتماد خود را از دست میدهند و ادامه این موضوع منجر به از بین رفتن چهره ایران در جوامع بین المللی می شود.
همانطور که گفته شد با اعمال تحریم ها علیه ایران سیستم بانکی کشور هزینه های زیادی را باید تحمل کند، از جمله این هزینهها میتوان به افزایش نرخ تنزیل اسناد ایران، کارمزدهای بانکی پرداختی، افزایش نرخ حق بیمه تسهیلات و هزینه کارمزد گشایش اعتبارات، افزایش کارمزدهای بانکی پرداختی در مراودات با بانکهای خارجی اشاره کرد.
تاثیر روانی تحریمها بر جامعه و سیستم بانکی نیز موضوعی است که نباید فراموش شود.