افزایش ۴۵ درصدی درآمد صندوق از شرکتهای بیمه، تاخیر در پرداخت خسارت و فقدان اهرمهای نظارتی/ صندوق تامین خسارتهای بدنی نیاز به منابع مالی جدید دارد
اخبار بانک و بیمه پایشگر– صندوق تامین خسارتهای بدنی در سال گذشته از ۲۷ شرکت بیمه، حدود هفت هزار و ۲۴۹ میلیارد تومان درآمد کسب کرده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از آن، ۵۰ درصد رشد را نشان میدهد.
به گزارش پایگاه خبری پایشگر، این رسانه در ادامه سلسله گزارش های خود در خصوص مسائل، مشکلات و نقاط قوت و ضعف صنعت بیمه، این بار سراغ صندوق تامین خسارتهای بدنی رفته تا با بررسی وضعیت صورتهای مالی آن در سال گذشته و عملکرد و دستاوردهای این صندوق، چشم انداز روشنی از افق پیش روی این نهاد مهم مالی و حمایتی ترسیم کند.
*صورتهای مالی منتهی به اسفندماه ۱۴۰۲
درآمدهای صندوق تأمین خسارتهای بدنی در سال ۱۴۰۲ به مبلغ ۱۲ هزار و ۸۳۳ میلیارد تومان رسید که در مقایسه با سال گذشته ۵۰ درصد رشد داشته است.
دریافتی این صندوق از ۲۷ شرکت بیمه بالغ بر هفت هزار و ۲۴۹ میلیارد تومان بوده که نسبت به ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۱ حدود ۴۵ درصد افزایش داشته است.
دریافتی صندوق تامین خسارتهای بدنی از شرکتهای بیمه ۵۶ درصد از درآمدهای این صندوق در سال ۱۴۰۲ را تشکیل میدهد.
صندوق تأمین خسارتهای بدنی نیز ۱۲ هزار و ۷۲۴ میلیارد هزینه پرداخت کرده که نسبت به سال ۱۴۰۱ حدود ۱۰۷ درصد افزایش داشته است.
اگر به ریز جزئیات هزینههای پرداختی این صندوق نگاهی بیندازیم، متوجه خواهیم شد که حدود ۱۲ هزار و ۴۳۰ میلیارد تومان از هزینههای پرداختی آن در ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۲ مربوط به خسارت پرداختی زیان دیدگان بوده که در مقایسه با ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۱ نزدیک به ۱۰۹ درصد زیاد شده است.
در مجموع خالص تغییر در وضعیت مالی صندوق تامین خسارت های بدنی از دو هزار و ۳۹۶ میلیارد تومان به ۱۰۸ میلیارد تومان رسیده که نشان دهنده اختلاف فاحش و چشمگیری در مقایسه با یک سال گذشته است.
در همین حال ارزش خالص انباشته پایان سال آن به ۱۲ هزار و ۴۱۹ میلیارد تومان رسیده که نسبت به سال گذشته حدود ۱۰۹ میلیارد تومان رشد داشته است.
*نهاد بیمهای عمومی
صندوق تأمین خسارتهای بدنی در ایران بهعنوان یک نهاد بیمهای عمومی و غیردولتی تأسیس شده است تا نقش حیاتی در جبران خسارتهای بدنی ناشی از حوادث رانندگی ایفا کند.
این صندوق برای حمایت از زیاندیدگانی طراحی شده است که به دلایل مختلف از دریافت غرامت بیمهای محروم میمانند و خسارت وارده به آنها جبران نمیشود.
در ایران، صندوق تأمین خسارتهای بدنی پس از بیمهی اجباری شخص ثالث، مهمترین طرح تکمیلی مسئولیت مدنی در حوادث رانندگی به شمار میرود.
*ساختار و منابع مالی
صندوق تأمین خسارتهای بدنی زیر نظر بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران فعالیت میکند و منابع مالی آن از چندین منبع تأمین میشود. مهمترین این منابع عبارتاند از:
حق بیمه شخص ثالث:
درصدی از حق بیمههای پرداختی توسط دارندگان وسایل نقلیه موتوری به شرکتهای بیمه، به صندوق اختصاص مییابد.
جرائم رانندگی:
بخشی از جرائم و جریمههای مرتبط با تخلفات رانندگی و نداشتن بیمهنامه به این صندوق تعلق میگیرد.
کمکهای دولتی:
در موارد خاص، دولت ممکن است منابع مالی اضافی به صندوق تخصیص دهد.
سایر درآمدها:
شامل بهرهوری از سرمایهگذاریها و درآمدهای ناشی از مدیریت داراییهای صندوق.
*عملکرد و دستاوردها
در سالهای اخیر، صندوق تأمین خسارتهای بدنی توانسته نقش مؤثری در جبران خسارات ناشی از حوادث رانندگی ایفا کند. این صندوق با جبران خسارتهای بدنی به افرادی که به دلایل مختلف از پوشش بیمهای محروم ماندهاند، از بسیاری از مشکلات اجتماعی و اقتصادی جلوگیری کرده است.
برخی از دستاوردهای مهم صندوق عبارتاند از؛