پایشگر- طی روز جاری در محل شرکت کارتن ایران نشست خبری با حضور مدیر عامل این شرکت و جمعی از اصحاب رسانه برگزار شد تا به بررسی تازه ترین خبر ها از این مجموعه پرداخته شود.
به گزارش پایشگر، در ابتدای این جلسه مدیر عامل شرکت کارتن ایران ، امیر حسین اسماعیل پور در وضعیت صنعت و مشکلاتی که طی سال جاری با آن مواجه بوده ایم را شرح داد و عنوان داشت : در سال ۱۳۹۶ در کشور میزان تولید کاغذ بسته بندی ۸۵۰ هزار تن بوده که طی ۶ ماهه نخست سال جاری این مقدار به ۵۰۰ هزار تن رسیده است و اگر برای ماه های باقی مانده از سال نیز همین روش ادامه پیدا کند میزان تولید کاغذ بسته بندی بیش از سال گذشته خواهد بود.
وی ادامه داد: در حال حاضر تعداد ۷۴ کارخانه وجود دارد که میتوانند ۲ میلیون و ۱۲۵ هزار تن تولید داشته باشند اما تنها با ۵۰ درصد ظرفیت خود فعالیت دارند که دلایل متعددی مانع از تولید به میزان تمام ظرفیت کارخانه ها می شود.
اسماعیل پور در خصوص این موانع را این چنین توضیح داد: تامین آخال و خمیر مورد نیاز این کارخانه ها با مشکل مواجه است .
وی ادامه داد: تولید ورق کارتن در سال ۹۶ به میزان ۶۸۰ هزار تن بوده و طی ۶ ماهه نخست سال جاری به ۳۴۰ هزار تن رسیده و نسبت به سال گذشته تفاوت چندانی نداشته است که این دو آمار در کنار هم نشان می دهد که بخش گشمده ای در این بین وجود دارد. که دلیل این اختلاف صادرات بسیار زیادی بوده است که به کشورهای مختلفی از جمله گرجستان، آذربایجان، قطر، بحرین، آلمان ، اسپانیا، افغانستان، تاجیکستان، ترکمنستان، امارات، تایلندو… صورت گرفته است.
مدیر عامل کارتن ایران در خصوص دلیل افزایش قابل توجه میزان صادرات محصولات به کشورهای دیگر گفت: اختلاف قیمت دلار دلیل اصلی این افزایش صادرات می باشد. الان برای شرکتهای خارجی صرف دارد که کاغذ مورد نیزا خود را از ایران تامین کنند. به خودی خود افزایش میزان صادرات بد نیست اما مساله ای که مطرح است آن است که صادرات زمانی باید انجام شود که ابتدا نیاز داخلی کشور تامین شده باشد. متاسفانه در ۶ ماهه نخست سال جاری شرکتهای کاغذ سازی نتوانستند نیاز داخلی شرکتهای کارتن ساز را تامین کنند و همیشه ما مجبور بودیم به دلیل آنکه کاغذ کمتری به دستمان می رسد تولید خود را کنترل شده انجام دهیم و سفارش مشتریانمان به طور کامل تامین نشده است.
وی افزود: بعضا دوستان از صادرات دفاع میکنند اما به این نکته توجه نمی شود که صادرات برخی کالاها مشکلات بسیار زیادی را برای مصرف کنندگان و صنایع ایجاد می کند. بیشترین نیاز و مصرف بسته بندی در صنایع پر مصرفی همچون شوینده ها، مواد خوراکی می باشد، که نیاز به کارتن این محصولات بعضا روی خط تولید مانده بودند به دلیل عدم دسترسی به کاغذ جهت تولید کارتن تامین نمیشود. بنابراین انجام صادرات این نوع کالاها بدون تامین نیاز داخلی منجر به ایجاد خسارت و زیان برای داخل کشور می گردد.
این مقام مسئول ادامه داد: حدود ماه قبل طی نامه ای با دستور وزارت صمت صادرات کاغذ منع شد اما متاسفانه با لابی هایی که صورت گرفت صادرات کاغذ بسته بندی و تیشو آزاد شد و از فهرست ممنوعیت صادرات حذف شد. با وجود آنکه آزاد شدن صادرات برای کشور ارز آوری دارد اما با این وجود شرکتهای بسیاری در داخل کشور به همین دلیل تحت فشار قرار گرفته اند که این موضوع در نهایت منجر به نوسان قیمت نهایی کالا ها برای عموم مردم میگردد که مسئولین باید به این نکته هم توجه ویژه داشته باشند.
اسماعیل پور گفت: در سال گذشته طی کل سال ۳۹ هزار تن صادرات کارتن انجام گرفته است که این مقدار در ۶ ماهه نخست سال جاری به ۳۲ هزار تن رسیده است که نشان دهنده افزایش صادرات کارتن در کنار کاغذ بسته بندی به کشورهای همسایه می باشد در حالی که نیاز داخل نیز در این زمینه تامین نشده است دلیل این موضوع نیز مقرون به صرفه بودن قیمت این کالاها برای کشورهایی همچون عراق می باشد.
وی ادامه داد: تا کنون حدود ۱۰ هزار تن واردات کاغذ بسته بندی انجام شده که در مقابل حجم صادرات این مقدار بسیار کم می باشد. علت این امر نیز آن است که به واردات کاغذ ارز دولتی تعلق نمیگرد و با ارز آزاد تامین می شود و در نهایت برای تولید کشور معضلاتی ایجاد می کند. بازار روبروی ما بازار آزادی است که خریداران زیادی در آن حاضر هستند ولی تامین مواد اولیه برای تولید با مشکل مواجه است.
این مقام مسئول تاکید کرد: طی ۵ ماهه ابتدایی سال جاری ۲۱۶ هزار تن صادرات داشته ایم.که نشان می دهد که حدود ۴۰ تا ۴۵ درصد میزان تولید کشور صادر شده است. حال اگر در هر حوزه ای اگر این میزان از تولید صادر شود چه بلایی بر سر کشور و اقتصاد خواهد آمد؟
وی گفت: مشکلی که در تولید کاغذ های بسته بندی وجود دارد که باعث کاهش تولید در سالهای گذشته نیز بوده است آن است که جمع آوری آخال در کشور حدود ۱ میلیون تن می باشد که ظرفیت کارخانه ها دو برابر این مقدار می باشد. بنابراین پیشنهاد شد که واردات آخال باید آزاد شود که یک از ماه قبل این مساله آزاد شد البته شرکتها باید آخال را باید با ارز آزاد وارد کنند. الان ارزانترین آخالی که در کشورهای همسایه وجود دارد حدود ۱۱۰ یورو باید پرداخت شود که حدودا این قیمت برای مصرف داخل حدود ۲۵۰۰ تا ۳۲۰۰ تومان می شود. نسبت قیمت هر کیلو گرم کاغذ به ابتدای سال ۵ برابر شده است.
در ادامه این نشست ، امیرحسین اسماعیل پور در خصوص اخرین وضعیت شرکت کارتن ایران و آخرین اخبار داخلی این مجموعه گفت: بر خلاف آنچه که بازار از کارتن ایران تصویر سازی کرده که این مجموعه تنها یک شرکت تولیدی صرف است نیستیم ، ما باید اول سفارش بگیریم و بعد تولید انجام گیرد. در سالهای گذشته استراتژی تناژ محور در شرکت کارتن سازی ایران در حالی حاکم بود که با استقرار استراتژی سود محور ضمن کاهش آسیب های احتمالی و بهینه سازی انرژی نسبت به کاهش نرخ استهلاک و همچنین وصول مطالبات شرکت اقدام شده و شرایط بسیار تغییر کرده است و بعد از ۱۷ تا ۱۸ ماه این مجموعه در شهریور ماه به سود عملیاتی رسیده است.
بعد از ۵۹ سال امسال اولین سالی مهمترین اتفاق در شرکت رقم خورده که بسیار اتفاق مبارکی برای این مجموعه است ، با یک قرارداد بلند مدت توانسته ایم با صنایع بالادستی جویین شویم و از ابتدای آبان تولیدات کاغذ سازی خودمان به بازار خواهد آمد که این مساله هم به تولید خودمان کمک خواهد کرد و در جهت حمایت از صنایع پایین دستی اقدام کرده ایم.
مدیرعامل شرکت کارتنسازی ایران در خصوص عرضه محصولات در بورس کالا گفت: با وجود پذیرش ورق کاغذ در بورس کالا اما به دلیل کمبود تولیدات و مواد اولیه امکان عرضه این کالا تا کنون در بورس فراهم نشد.
وی با اشاره به ایجاد به واحد مهندسی محصول عنوان داشت: انشالله در ابتدای آبان ماه سال جاری واحد مهندسی محصول شرکت راه اندازی خواهد شد. از این پس در این واحد محصولاتی تولید خواهد شد که مشتریان می توانند بر اساس نیاز آنها از ویترینمان انتخاب کرده و سفارش دهند. همچنین روی ترکیبات کاغذ نیز اقداماتی نیز در حال انجام است تا ایمنی آن نسبت به آب و آتش افزایش پیدا کند.
وی بیان داشت: با توجه به رسوب مطالبات ۲۶ میلیارد تومانی این شرکت از سال ۷۶ تاکنون و طی ۲۰ سال گذشته، با برنامهریزیهای صورتگرفته ۱۳ میلیارد تومان از این رقم تاکنون وصول شده و در بحث صادرات نیز به دلایلی که عنوان شد صادرات چندانی انجام نداده ایم چرا که به شرکتهای داخلی تعهد داریم و همچنین به دلیل مشکلاتی که در زمینه نقل و انتقال پول با آن مواجهایم نمی توانیم به راحتی درآمد حاصل از این محل را به راحتی به کشور بازگردانیم.
این مقام مسئول در خصوص اصلاح ساختار نیروی انسانی شرکت عنوان داشت: تا کنون ۱۸ نفر بازنشست شده اند و احتمالا تا پایان سال ۱۲ نفر دیگر نیز به این آمار اضافه شوند.
مدیرعامل شرکت کارتن ایران خبر بسیار مهم دیگری را نیز به سهامداران خود داد و عنوان داشت: تا کنون شرکت کارتن ایران موفق شده است که کلیه بدهی بانکی و اقساط معوق خود را تسویه کرد ایم و دیگر بدهی معوق نداریم.
به گفته وی۸۰ درصد مشتریان کارتنسازی ایران شامل شرکتهای معتبر بورسی از جمله در زمینه پالایش روغن، شویندهها و شرکتهای غذایی هستند.
برنامه افزایش سرمایه صد درصدی از محل آورده نقدی و حتی بررسی افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییهای ثابت را در دستورکار خود دارد.
وی درباره واگذاری سهام شرکت حریر خوزستان عنوان کرد: با توجه به سهم ۲۰ درصدی شرکت کارتنسازی ایران در شرکت حریر خوزستان و پافشاری برای تعیین تکلیف درآمد حاصل از فروش حق تقدم فروختهشده برای افزایش سرمایه در سالهای گذشته به نظر میرسد، در صورتی که سرمایهگذاری تأمین اجتماعی این دارایی را برای واگذاری آگهی کند، با توجه به اعلام قیمت پایه این سهم، حدود ۱۵ میلیارد تومان برای شرکت کارتنسازی ایران با سرمایه ۱۸ میلیارد تومانی منفعت داشته باشد .۲۵ مهر ماه این شرکت از طریق شستا آگهی فروش شده و انشالله بعد از این مزایده سهام حریر خوزستان تعیین تکلیف خواهد شد.
این مقام مسئول در خصوص زمین یافت آباد عنوان داشت: تشریفات قانونی برای فروش این زمین که با شرکت سدید به صورت مشاع مالک آن هستیم انجام شده و به زودی مجددابرای فروش آگهی خواهیم کرد. قیمت کارشناسی شده این زمین در اردیبهشت ماه و با دلار ۴ هزار تومانی انجام شده بود و با تفاوت قیمت در شرایط فعلی اگر نیاز به کارشناسی مجدد باشد این اقدام صورت می پذیرد که به نظر می رسد این رقم بیشتر از قیمت کارشناسی گذشته خواهد بود. هدف شرکت کارتن ایران تبدیل دارایی های غیر مولد به دارایی مولد و استفاده از منافع آنها می باشد.
وی در خصوص تجاری سازی گفت: شرکت کارتن ایران قصد دارد در بخشی از مجموعه تجاری سازی انجام دهد که اقدامی مهم و بزرگ می باشد. عمده اقدامات لازم تا کنون انجام شده و انشالله تا قبل اتمام سال جاری به پایان خواهد رسید.
اسماعیل پور گفت: ۷۰ درصد تولید این شرکت را مواد اولیه تشکیل میدهد و برای پوشش ریسک تأمین کاغذ به سمت انعقاد قرارداد بلندمدت خرید کاغذ با تناژ ۹۰۰ تنی و با قیمت ۱۰ درصد کمتر از نرخ بازار حرکت کردیم، اما همچنان در میان رقبا جزو سه شرکت برتر در این حوزه هستیم.
مدیرعامل شرکت کارتنسازی ایران افزود: فرض کنید برای تولید هزار تن کارتن باید ۱۱۰۰ تن کاغذ خریداری شود. بهطور متوسط اگر قیمت کاغذ کیلویی ۵۵۰۰ تومان در نظر گرفته شود، میبایست مبلغ ۶ میلیارد تومان برای خرید کاغذ صرف کرد. اما با توجه به افزایش نرخ فروش در بازار، درآمدی معادل با ۷۲۰۰ میلیارد تومان حاصل میشود که متناسب با سرمایه ۱۸ میلیارد تومانی شرکت میتوان منافع آن را برای شرکت اندازهگیری کرد.
اسماعیلپور افزود: در سه ماه اول امسال اگرچه در انتقال مشتریان بدحساب قبلی به مشتریان خوشحساب کنونی اندکی مشکل وجود داشت، اما به نظر میرسد با توجه به استراتژی سودمحور در شرکت طی سه ماهه دوم امسال این مشکل برطرف و در نیمه دوم امسال سود عملیاتی محقق شود. در حال حاضر مطابق با گزارش موجود شرکت در بورس در حالی قیمت فروش محصولات شرکت بهطور متوسط به ازای هر کیلو مبلغ ۶۵۰۰ تومان درج شده که در حال حاضر میانگین قیمت فروش بیش از ۸۰۰۰ تومان برای هر کیلو است و تعدیل قیمت محصولات در بازه سه روزه تا هفتگی انجام میشود.
وی تاکید کرد: باید وزارت صنعت همچون صنایع فولاد و پتروشیمی که مواد اولیه و برخوردار از ارزش افزوده خود را در بورس کالا عرضه میکنند، برای شرکتهای فعال در صنعت کاغذ نیز به منظور دریافت کاغذ از طریق این بستر و بر اساس تسهیم به نسبت بتوانند مواد اولیه خود را دریافت کنند. هم اکنون خمیر ویرجین سفید فقط مشمول دریافت ارز دولتی است که مشمول شرکتهای کارتنسازی نمیشود.
اسماعیلپور گفت: تقاضا برای مقوا و بستهبندی آنچنان بالاست که به محض ورود کاغذ به کارخانه بهطور مستقیم وارد خط تولید میشود، این در حالی است که به دلیل کمبود کاغذ اجازه استفاده از ظرفیت کامل تولید فراهم نمیشود.
این مقام مسئول در پاسخ به سوال خبرنگار پایشگر در خصوص اخباری که در رابطه با انتقال کارخانه کارتن ایران در بازار مطرح می باشد گفت: شرکت کارتن ایران اصلا قصد جابجایی کارخانه را ندارد چرا که با توجه به موقعیت مکانی این مجموعه به صرف نیست. کارخانه با قوت سر جای خود باقی خواهد ماند و به کار خود ادامه خواهد داد. ما در کنار خود بیش از ۱۰۰ شرکت فعالیت دارند که با این شرکتها همکاری داریم که با توجه به بعد مسافت و کاهش هزینه حمل و نقل مکان فعلی کارخانه بسیار مناسب می باشد.همچنین اقداماتی که در رابطه با تجاری سازی و خرید تجهیزات جدید و دستگاه رنگ ساز ، کمپرس و هواساز حکایت از حفظ موقعیت فعلی کارخانه کارتن ایران را دارد.
وی در خاتمه در رابطه با برنامه افزایش سرمایه شرکت عنوان داشت: در حال حاضر مجموعه کارتن ایران در نظر دارد تا به میزان ۱۰۰ درصد افزایش سرمایه از محل آورده نقدی به هیات مدیره شرکت پیشنهاد دهد تا بعد از تایید هیات مدیره اقدامات لازم صورت پذیرد که این امر از لحاظ نقدینگی کمک قابل توجهی به مجموعه خواهد کرد و همچنین باعث می گردد تا برنامه های دیگر چکارن با سرعت بیشتری پیش روند.