×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true
true

ویژه های خبری

true
    امروز  یکشنبه - ۴ آذر - ۱۴۰۳  
false
true
جایزه جلال سال به سال ،آب می رود

جایزه جلال سال به سال ،آب می رود

گروه هنری پایشگر-دبیر اجرایی یازدهمین دوره جایزه جلال از اهدای جایزه نقدی ۱۰۰ میلیون تومانی خبر داد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیل پایشگر،مهدی قزلی دبیر اجرایی  در نشست خبری یازدهمین دوره جایزه جلال که با حضور محمد رضا بایرامی برگزار شد ، بااعلام این خبر گفت:همانند سال های گذشته ، آمادگی برگزاری این مراسم را در روزهای اول و دوم آذر که همزمانین مرا ا سالروز تولد جلال آل احمد است ، داشتیماما به دلیل تعطیلات و سفر کاری وزیر ارشاد ، برگزاری این مراسم دو هفته به تعویق افتاد.

وی در ادامه ضمن ارائه گزارشی از روند برگزاری جشنواره ،گفت: در این دوره از جایزه ۳۲۱۳ کتاب مورد بررسی قرار گرفت که شامل ۱۴۸ اثر در حوزه نقد ادبی، ۱۷۳ اثر در حوزه مستندنگاری، حدود ۱۲۰۰ مجموعه داستان کوتاه و ۱۶۷۳ رمان و داستان بلند می شود. این آثار در بخش های مختلف داوری و بررسی در دبیرخانه مورد توجه قرار گرفتند و از میان آنها تعدادی انتخاب شدند.

وی تاکید کرد: ما همه آثار منتشر شده سال گذشته را داوری کردیم و نمی گوئیم به دنبال چندصدایی بودیم، بلکه همه صداها را دیدیم، خواندیم و داوری کردیم.

دبیر اجرایی جایزه جلال در بخش دیگری از این نشست خبری در پاسخ به سوالی درباره رویداد محورشدن این جایزه گفت: من این تعبیر را قبول ندارم. ما به شکل های مختلفی از برگزیدگانمان حمایت می کنیم. مثلاً آثار برگزیده را به شورای حمایت و خرید کتاب در وزارت ارشاد معرفی می کنیم. و کتابشان برای کتابخانه ها خریداری می شود.برگزیدگان جایزه جلال منتخب ۲۱ نفر از بزرگان ادبیات هستند و سطح کارشناسی انتخاب آنها چیزی کمتر از سطح کارشناسی آن هیئت ندارد. همچنین ما پیشنهاد داده ایم که نویسندگان برگزیده جایزه در طول سال در رویدادهای ادبی ایران در نمایشگاه های بین المللی کتاب حضور داشته باشند که این اتفاق میسر شده است. همچنین در اولویت بندی برای طرح گرنت نیز برگزیدگان جایزه جلال و تجربه این آثار جزو اولویت ها بوده اند. البته بنیاد نیز از ظرفیت برگزیدگان جایزه جلال استفاده می کند که نمونه آن، حضور آقایان عباسی و بایرامی  به عنوان  دبیر این جایزه است.

قزلی در خصوص میزان جایزه جلال ، گفت:امسال برگزیده جایزه جلال ۱۰۰ میلیون تومان هدیه نقدی دریافت می کند و آثار شایسته تقدیر نیز ۳۰ میلیون تومان دریافت خواهند کرد و به دلیل نوسان قیمت سکه در بازار ، رقم ۱۰۰ میلون تومان را برای این جایزیه در نظر گرفتیم.

وی در بخش دیگری در این نشست در پاسخ به سوال دیگر مهر درباره چرایی تغییر محل اختتامیه این جایزه و شاعبه تاثیرگذاری مشکلات مالی بنیاد شعر و ادبیات داستانی در این انتخاب گفت: مجموعه بنیاد از ابتدای حضور من در آن تاکنون دچار مشکلات مالی است. سال گذشته ما با برگزاری چهار جایزه ادبی، کشوری و نیز پرداخت حقوق و مزایا و اجاره ساختمانمان در مجموع ۴.۵ میلیارد تومان پول خرج کردیم که این مبلغ نسبت به سال قبلترش بیش از یک میلیارد کمتر بود. امسال نیز تاکنون حدود ۲ میلیارد تومان بودجه دریافت کردیم. همه می دانیم که سهم و شان ادبیات بسیار بیشتر از این است. الان بیش از ۱۲۰۰ انجمن ادبی در سامانه مربوطه ثبت نام کرده و ۴۰۰ انجمن نیز شناسه دریافت کرده اند. برای مواجه شدن با این حجم از فعالان لااقل بودجه‌ای معادل ۱۰ میلیارد تومان لازم است.

قزلی ادامه داد: در مورد محل برگزاری اختتامیه جایزه جلال همه تصمیم ها به من برنمی گشت. ما در اینجا به فکر مدیریت منابع هستیم. کتابخانه ملی از مراکز بسیار مهم و با اهمیت کشور در حوزه کتاب است. بسیاری از آثار و اسناد به جای مانده از آل احمد نیز در آنجا نگهداری می شود. ما این مکان را با مطالعه انتخاب کردیم و با افتخار می گویم که این انتخاب رقم خوبی را هم برای ما در هزینه ها صرفه جویی به همراه آورد.

وی همچنین درخصوص بخش ویژه آتیه داستان ایرانی که به جایزه جلال اضافه شده ، گفت: من در موارد بسیاری از جمله در نگارش و تصویب آئین‌نامه انجمن‌های ادبی و برگزاری جوایز ادبی با وزیر محترم ارشاد، معاون فرهنگی و هیئت امنای بنیاد، مشاوره و صحبت می کنم و آنها بنده را قابل دانسته اند که پیشنهادهایی به آنها بدهم و در صورت تائید، اجرایی کنیم. برای بخش ویژه نیز چنین مشورت هایی انجام شده و این اتفاق سالهای قبل نیز در مورد بخش ویژه جایزه اتفاق افتاده بود. البته برگزاری این بخش ویژه ارتباطی با جایزه و اساسنامه آن ندارد و تلاش ما براین بوده  که جایزه را جدا از این بخش های ویژه به چیزی بیشتر از یک گردهمایی عصرگاهی با موضوع ادبیات تبدیل کنیم. انتشار لیست آتیه داستان ایرانی و رای گیری آن نیز قوانین خاص خودش را داشت. مثلاً محدوده سنی مشخص یا نوشتن اثری با مضمون هویت دینی و ملی ایرانی  از جمله این قوانین است.به نظر من این بخش را باید در حدو اندازه خودش دید و قضاوت کرد. نتیجه آن هم انتخاب مردم و اهالی ادبیات از این فهرست ۲۰ نفره است و قرار نیست ذات ادبیات داستانی با این فهرست انتخاب و قضاوت شود.

سپس محمدرضا بایرامی دبیر علمی این جایزه نیز گفت: سرگذشت تک تک نویسندگان و آثارشان که در سال گذشته منتشر شده بود برای ما در این جایزه مهم بود. اتفاقی هم که در آن افتاده حاصل روزهای متوالی کار و تلاش همکاران ما است.

وی همچنین در خصوص تفاوت های این دوره از جایزه جلالبا دوره های پیشین، گفت: من فکر می کنم با نگاه مقایسه ای در این جشنواره و اینکه امسالِ آن در مقایسه با سالهای قبل چه تفاوتی دارد به جایی نمی رسیم. داوران ما آثار سال ۹۶ را مورد بررسی قرار داده اند و از میان آنها دست به انتخاب زده اند. از نظر آنها بعضی آثار نازل بودند، بعضی شایسته تقدیر و بعضی برگزیده. من معتقدم که آثار هر سال را باید یا  آثار دیگری در همان سال مقایسه کرد، نه با سالهای قبل از آن.ضمن این که ما با همین روش در جایزه امسال و در مجموع ۴ بخش هم آثار برگزیده و هم آثار شایسته تقدیر انتخاب کردیم.

بایرامی درباره بخش ویژه گفت: در روزهای گذشته و با اعلام برخی از اسامی داوران جایزه به من هم درباره بخش ویژه رجوع شده و سوالاتی پرسیده شده است. می خواهم بگویم که داوران ما و خود بنده از این فهرست انتخاب اثر در آن و کم و کیف برگزاری این بخش اطلاعی نداشتیم و صرفاً از طریق فضای مجازی از ان اطلاع پیدا کردم. امروز هم بنا بر تاکید اعلام می کنم که داوران ما در انتخاب آن نقشی نداشتند.

این دوره از جایزه جلال ۱۷ آذرماه در کتابخانه ملی برگزار می شود.

false
true
false
false

true