بحران کارآمدی در کشورداری/ تا دیر نشده، باید کاری کرد
اخبار سیاسی پایشگر- همه ما میدانیم که گرفتار بحرانیم. مدل کشورداری ما گرفتار بحران کارآمدی است. این را میدانیم که در جاهایی گرفتار بنبست ساختاری هستیم، اما نباید طوری سخن بگوییم که انگار در کانون طلبکاری از همه ایستادهایم.
همه باید بدانیم که در پیدایش وضعِ کنونی سهم داریم و در صورت وجود نسخه شفابخش، همه باید امیدوارانه و مسئولانه کمک کنیم کشور از این گردنه سخت عبور کند. حرفهای امیدسوز، نمیتواند به بهبود کشور کمک کند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی پایشگر، محمدعلی وکیلی، مدیرمسئول روزنامه ابتکار در سرمقاله امروز این روزنامه با عنوان مشروعیت آسیب دیده نوشت: چند روز پیش جناب آقای دادکان طی گفتوگویی تصریح کرد: «اصولگرا و اصلاحطلب همه دنبال کسب منابع قدرت و ثروت و شهرتند» و مدعی شد که همه افراد این جناحها هیچ کدام سالم نیستند و او میتواند این ادعا را اثبات کند و این فساد را در همه نشان دهد و در ادامه نیز مردم را به امام حسین (ع) قسم داد که به هیچ جناحی اعتماد نکنند.
آقای دادکان ازجمله افراد خوشنامی است که چه در کسوت بازیکن و چه در مقام مسئول، کارنامه قابل دفاعی در عملکرد و در سلامت داشته است. اما نمیدانم چرا امروز اینگونه سخنان غیرمسئولانه میگوید. این سخنان از چند جنبه مذموم و فرونهادنی است. اول اینکه اصلاً احتیاط اخلاقی در آن نشده است. فساد یکی از چالشهای امروز کشور است، اما بدیهی است که اصلاً نمیتوان جمله آقای دادکان را تایید کرد و «همه» را مفسد نامید.
تاکید چندباره جناب دادکان بر اینکه تکتک افراد جناحهای کشور فاسدند، نمیگذراد که ما با مسامحه سخن او را بشنویم و بگذریم. این سخن، چون متضمن اِسناد فساد به افراد سالم زیادی است، مصداق ظلم اخلاقی است و با اخلاقمداری و آزادگی که از آقای دادکان سراغ داشتیم فاصله دارد.
دوم اینکه با این روایتِ ناسالم از فساد، به آشفتگی موجود افزوده است و کمکی به بازگشت سلامت به کشور نمیکند. مدیران و جناحهای کشور افراد سالم زیادی دارد که یک نمونه آن خود جناب دادکان است
مانند دادکان امروز بسیار داریم، اما مشکل جای دیگر است. ساختار کشور غیرشفاف است، به همین علت فساد میپروراند. محملِ فسادپرور باید عوض شود تا استعداد فساد از بین برود و ریشه فساد خشک شود.
پیرامون این موضوع در مجالهای دیگر زیاد گفتهایم و گفتهاند، اما عجیب است که جناب دادکان اینگونه به دام تحلیلهای سادهانگارانه و مخرب افتادهاند. خب مردم را قسم بدهید در انتخابات به هیچ جناحی رای ندهند؛ در نهایت چه میشود؟ معنا و لوازم این سخن چیست؟ سلطنتطلبها و براندازان، هدف مشخص و واضحی در بیان این ادعا دارند؛ آنان میخواهند بگویند که فرقی نمیکند کدام جناح بر سرِ کار است، وضع، تغییری نمیکند.
آنان نیز مدعیاند که همه جمهوری اسلامی از اصلاحطلب تا اصولگرا فاسدند و جمهوری اسلامی اصلاح نشدنی است. از طرح این ادعاها نیز به دنبال گرفتن ماهیِ مرادِ براندازیاند. یعنی جناحهای جمهوری اسلامی فاسدند و هیچ فرد سالمی در آن نیست و لذا باید از جمهوری اسلامی عبور کرد.
بدیهی است که جناب دادکان با اینان، هممراد نیست و از سرِ دلسوزی این حملات را کردهاند، اما این جملات غیرمسئولانه از ایشان بعید بود. بعید بود که ایشان بیتوجه به لوازمِ جملاتش، آنان را ادا کند.
همه ما میدانیم که گرفتار بحرانیم. مدل کشورداری ما گرفتار بحران کارآمدی است. این را میدانیم که در جاهایی گرفتار بنبست ساختاری هستیم، اما نباید طوری سخن بگوییم که انگار در کانون طلبکاری از همه ایستادهایم. همه باید بدانیم که در پیدایش وضعِ کنونی سهم داریم و در صورت وجود نسخه شفابخش، همه باید امیدوارانه و مسئولانه کمک کنیم کشور از این گردنه سخت عبور کند. حرفهای امیدسوز، نمیتواند به بهبود کشور کمک کند.
من نیز با جناب دادکان همدلم که همه ما زندگی و فعالیت خود را شفاف کنیم و این را گامی موثر و مثبت در جهت سلامت کشور میدانم، اما این پیشنهاد خوب و موجه نیازمندِ آن منطقِ خطرناک و نامعتبر نبود! برای این پیشنهادِ خوب لزومی نداشت آن ادعای سنگین و گران را مطرح کنیم.
البته میدانم که ادعای نامعتبر جناب دادکان از سرِ دلسوزی و شفقت و شاید همراه مقداری عصبانیت بود؛ پیشنهاد خوبِ ایشان مبنی بر شفاف کردن زندگی مسئولان نیز باید مورد استقبال قرار بگیرد. سخنان دادکان، گذشته از هر چیزی، میتواند به همه بفهماند که اعصاب ملت ساییده شده و طاقتشان طاق شده است. باید هرچه سریعتر دست به اصلاح امور بزنیم و ساختار کشور را شفافتر بکنیم تا مشروعیت آسیبدیده بازسازی شود. هرچند ما از روایت نامسئولانه جناب دادکان گلایهمندیم، اما قضاوتِ ناسالمِ دادکان، یک هشدار است و نماینده و نمایاننده بخش زیادی از افکار عمومی است و باید ما را تکان بدهد که تا دیر نشده کاری بکنیم.