هشدار شدید ایران به عربستان/منتظر تصمیم شوکآور تهران باشید
اخبار سیاسی پایشگر-دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بینالملل از تصمیم جدید ایران در صورت عدم توقف همراهی عربستان با آمریکا در جنگ اقتصادی علیه ایران خبر داد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی پایشگر،حسین امیرعبداللهیان در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: «حاکمان عربستان اگر همراهی و نوکری خود برای آمریکا در جنگ اقتصادی علیه جمهوری اسلامی ایران را متوقف نکنند، باید منتظر تصمیم جدید و شوکآور تهران باشند. زمان برای تداوم سیاستهای کثیف سعودی -اماراتی -اسراییلی بسرعت رو به پایان است.»
برخی از کشورهای عربی، خصوصا عربستان و امارات، در سال جاری از کارزار فشار حداکثری اقتصادی آمریکا بر ایران حمایت میکنند. این کشورها در حذف نفت ایران از بازارها با آمریکا همکاری میکنند.
روابط میان ایران و همسایگان عرب خود در سال ۱۳۹۷ شاهد فرازونشیبهایی بود. عراق، که یکی از نزدیکترین کشورهای عربی به ایران است، از سوی آمریکا برای پایبندی به تحریمهای ایران تحت فشار است. کشورهای شورای همکاری خلیج فارس هم دیدگاه مشترکی درباره روابط با ایران ندارند. در حالی که عربستان، امارات و بحرین از کارزار فشار حداکثری آمریکا بر ایران حمایت میکنند، قطر، عمان و تا حدودی کویت در همراهی با فشارها علیه ایران تردید دارند.
در سالهای اخیر، عربستان و ایران، به طور غیرمستقیم در کشورهایی مانند سوریه، یمن، لبنان و عراق روبروی یکدیگر قرار گرفتهاند. مقامات ریاض همواره ادعا میکنند هدف اصلی حمله نظامی آنها به یمن، جلوگیری از قدرتگیری متحدان ایران، یعنی انصارالله (حوثیها)، است.
دولت دونالد ترامپ، مهمترین عامل در تاثیرگذاری بر روابط کشورهای عربی با ایران در سال ۱۳۹۸ خواهد بود. استراتژی اعمال فشار حداکثری اقتصادی آمریکا بر ایران، تاثیر مهمی روی این روابط خواهد گذاشت. عراق، خصوصا در دوره نخستوزیری حیدر عبادی و عادل عبدالمهدی، تلاش کرده است که نوعی موازنه منفی در روابطش با ایران و متحدان عربی آمریکا در پیش گیرد. به این معنی که در رقابت میان ایران و عربستان بیطرف بماند. در سطح منطقهای، عراق موفق شده است از نزاعهای منطقهای دور بماند. برهم صالح، رئیسجمهور عراق، و دیگر رهبران این کشور، در یک فاصله زمانی کوتاه، هم به ایران و هم به عربستان سفر کردند و از اهمیت روابط کشورشان با ایران و عربستان سخن گفتند. اما با تشدید فشارهای آمریکا بر ایران، این موازنه دیگر کارآمدی چندانی نخواهد داشت. چرا که به گفته محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، آمریکاییها عراق را مجبور کردهاند که گزینه خود را انتخاب کند. ظریف در سفر اخیرش به عراق طی گفتگویی با شبکه بیبیسیعربی در بغداد اعلام کرده ایران دشمنیاش با آمریکا را به عراق منتقل نکرده است بلکه این آمریکا بوده که عراقیها را به انتخاب کردن مجبور کرده است.
عبدالمهدی تاکنون موضع واضحی در خصوص پایبندی یا عدم پایبندی کشورش به تحریمهای آمریکا علیه ایران اتخاذ نکرده است. او تمایلی به تبعیت از این تحریمها ندارد، اما در عین حال، مایل نیست به خاطر این تحریمها در برابر آمریکا ایستادگی کند. مضاف بر این، او مدام تاکید میکند که عراق دوست همه است و در هیچ محوری وارد نمیشود. در سفر سه روزه اخیر حسن روحانی به عراق، توافقنامهها و تفاهمنامههای اقتصادی و تجاری متعددی میان دو طرف امضا شد. هنوز معلوم نیست که عراق چگونه ممکن است این توافقنامهها را بدون تخطی از تحریمهای آمریکا اجرایی کند. احتمالا آمریکاییها فشارها بر عبدالمهدی را جهت کاهش یا قطع روابط اقتصادی با ایران افزایش دهند. به دلیل تحریمهای آمریکا، روابط اقتصادی ایران و عراق در سال ۱۳۹۸ آزمون سختی خواهد داشت.
اما این سال، برای عربستان و متحدان آن، سال تحقق آرزوهاست. از زمانی که سلمان بن عبدالعزیز، و ولیعهدش محمد بن سلمان، زمام قدرت را در ریاض به دست گرفتند، روابط با ایران وارد مرحله جدیدی شد. تیم جدید، احتیاط قدیمی پادشاه سابق، ملک عبدالله بن عبدالعزیز، را کنار گذاشت و علیه ایران اقدامات تهاجمی انجام داد. آنها، با ادعای مقابله با ایران، به یمن حمله کردند، به درخواست کاخ سفید، قیمت نفت را پایین آوردند، برای تاسیس ائتلافی نظامی علیه ایران – ناتوی عربی- آماده میشوند و حتی به منظور مقابله با ایران، روابط با اسرائیل را بهبود بخشیدند.
اما فراتر از همه اینها، منبع اصلی دلگرمی عربستان، دونالد ترامپ است. سعودیها، به امید اینکه فشار حداکثری ترامپ بر ایران به نتیجه دلخواه برسد، تمایلی به بهتر کردن روابط با ایران نشان نمیدهند. در هفتههای اخیر، چندبار مقامات دولت ایران اعلام کردهاند که تهران خواستار بهبودی روابط با ریاض است. اما عربستان پاسخی به سیگنالهای ایران نمیدهد. ظریف، چند هفته پیش در گفتگو با خبرگزاری الفراتنیوز عراق، در خصوص امکان گفتگوی ایران و عربستان گفت: «من همیشه آمادگیام برای انجام گفتگو با همسایگان را اعلام کردهام. اما متاسفانه همسایهمان عربستان تمایلی به گفتگو ندارد. من آمادهام به منطقه و عربستان سفر کنم.»
در حال حاضر، بین ایران و عربستان روابط دیپلماتیک وجود ندارد. نکته قابل توجه در مورد این دو کشور این است که اصلاح روابط آنها تابو نیست و اگر ارادهای در دو طرف ایجاد شود، میتوان ظرف مدت نسبتا کوتاهی روابط را به طور کامل عادی کرد. اکنون، ظاهرا طرف سعودی تمایلی به احیای روابط با ایران ندارد و ترجیح میدهد که تا پایان دوره ترامپ صبر کند تا ببیند که کارزار فشار حداکثری ترامپ علیه ایران به کجا میرسد. بنابراین، در سال جاری احتمال بهبودی روابط ایران و عربستان، اندک است. چرا که نمیتوان این روابط را موضوع جداگانهای از تنشهای کنونی بین ایران و آمریکا دانست.